Εκλογές 2019

Ο τρόπος που ψηφίζουμε δείχνει και το ποιοι είμαστε…  

Ο τρόπος που ψηφίζουμε δείχνει, τελικά, και το ποιοι είμαστε.

Και αυτός ο σχολιασμός δεν αναφέρεται στην επιλογή αυτών που ψηφίζουμε, αλλά στη συμπεριφορά μας μέσα στο εκλογικό τμήμα, στην ουρά για να ψηφίσουμε και την ώρα που βάζουμε το σταυρό.

Τα φαινόμενα, οι συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν σήμερα στα εκλογικά κέντρα μαρτυρούν πολλά.

Πολλοί ψηφοφόροι είχαν πλήρη άγνοια για το που ψηφίζουν. Αδυναμία ακόμη και στο να βρουν σε ποιο τμήμα ψηφίζουν. Δεν μπορούσαν να συμπεράνουν που αντιστοιχεί το επίθετο τους. Το χειρότερο δε ήταν η αγένεια που επέδειξαν πολλοί από αυτούς, απαιτώντας με φωνές και αγένεια, από τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, να βρουν σε ποιο τμήμα ψηφίζουν.

Άλλοι ψηφοφόροι δεν γνώριζαν καν, ούτε είχαν φροντίσει να μάθουν πόσους σταυρούς μπορούσαν να βάλουν ανά εκλογική διαδικασία.

Φαίνεται πως τόσα ρεπορτάζ και τόση πληροφορία από παντού για το «πως ψηφίζουμε»  σε αυτές τις εκλογές πήγαν στο βρόντο.

Την ίδια στιγμή σε πολλές περιπτώσεις οι ψηφοφόροι δεν ήταν απολύτως σίγουροι ακόμη και για το ποιον ή ποια θα ψηφίσουν. Έτσι με το κινητό στο χέρι έμπαιναν στην κάλπη, και χωρίς καμία διακριτικότητα βροντοφώναζαν και ρωτούσαν τον άνθρωπο που ήταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής «Μα πως τον είπες αυτόν που θα ψηφίσουμε»;

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι κάνουν ασκήσεις θάρρους σήμερα, προσπαθώντας να εξηγήσουν τα αυτονόητα της διαδικασίας σε πολλούς ψηφοφόρους: Όπως ότι περιμένοντας να ψηφίσεις απαγορεύεται να φωνάζεις και να διαλαλείς σε όλους ποιος είναι ο εκλεκτός της ψήφου σου.

Υπήρξαν βέβαια και οι περιπτώσεις όπου ελλείψει μελών στις εφορευτικές επιτροπές, οι ψηφοφόροι καλούνταν να πάρουν από μόνοι τους τα ψηφοδέλτια, με πολλούς από αυτούς να διαλέγουν φανερά το ένα και μοναδικό που είχαν σκοπό να ρίξουν στην κάλπη.

Οφείλουμε βέβαια να σχολιάσουμε ότι και η πολιτεία έκανε φάουλ σε αντίστοιχα πολλές περιπτώσεις , όπου εκλογικά τμήματα δεν ήταν προσβάσιμα σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ψηλά σκαλοπάτια, απουσία ράμπας... Και Ελλάς το μεγαλείο σου!

Σχόλια