Πού και πώς ψηφίζουμε την Κυριακή 26 Μαΐου;

Εκλογές
Πού και πώς ψηφίζουμε την Κυριακή 26 Μαΐου;
Χρηστικές πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών για τις κάλπες της 26ης Μαΐου

Την προσοχή των ψηφοφόρων εφιστά το υπουργείο Εσωτερικών ενόψει της πολλαπλής εκλογικής “μάχης” την Κυριακή. Η διεξαγωγή για πρώτη φορά τετραπλών εκλογών (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκλογικών τμημάτων.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, με την εν λόγω εξέλιξη είναι πιθανό οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν φέτος σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο... γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α και 123Β): Στο “Α” ψηφίζουν για την Ευρωβουλή και την Περιφέρεια, ενώ στο “Β” για τον Δήμο και την Κοινότητα.

«Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr, οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η σταυροδοσία

Στις εκλογές αυτές καλούμαστε να ψηφίσουμε με σταυρό προτίμησης. Για τις Ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν και θα εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ 4 κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Για τις περιφερειακές εκλογές, ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει ένα σταυρό σε περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι και μέχρι δύο σταυρούς για περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως 7 σύμβουλοι. Εξάλλου, για τις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από 8 έως 12 συμβούλους, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τρεις σταυρούς. Τέλος, για τις περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 σύμβουλοι, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 4 σταυρούς.

Έτσι, για τους νομούς Ηρακλείου και Χανίων όπου εκλέγονται 25 και 13 περιφερειακοί σύμβουλοι, αντίστοιχα, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τέσσερις σταυρούς. Σε Ρέθυμνο (7 περιφ. σύμβουλοι) και Λασίθι (6 περιφερειακοί σύμβουλοι), οι εκλογείς έχουν δικαίωμα να βάλουν μέχρι 2 σταυρούς.

Δημοτικές εκλογές

Για τις δημοτικές εκλογές και σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση που στον δήμο που ψηφίζουμε έχουμε περισσότερες εκλογικές περιφέρειες: όταν η εκλογική περιφέρεια έχει ως 3 έδρες, μπορούμε να βάλουμε έναν σταυρό, ενώ όταν έχει περισσότερες από 3 έδρες έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε έως 3 σταυρούς.

Στην περίπτωση όπου ψηφίζουμε σε δήμο με περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, εξάλλου, έχουμε δικαίωμα να βάλουμε ένα σταυρό σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες του Δήμου. Από εκεί και πέρα, εάν ψηφίζουμε σε κοινότητα άνω των 300 κατοίκων, μπορούμε να βάλουμε μέχρι δύο σταυρούς, ενώ σε κοινότητα με λιγότερους από 300 κατοίκους, μπορούμε να βάλουμε έναν σταυρό προτίμησης.

«Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών https://ekloges-info.ypes.gr/. Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στον χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες. Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

256.893 οι εκλογείς της Κρήτης

Υπενθυμίζουμε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου υπάρχουν 591 εκλογικά τμήματα (εκ των οποίων το ένα ειδικό), τα οποία κατανέμονται σε 1.102 αίθουσες. Εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους είναι 256.893 εκλογείς. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών έχουμε 1.102 εκλογείς, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων 792 και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας 583.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουμε 356 εκλογικά τμήματα (τα δύο ειδικά) σε 615 αίθουσες. Οι εγγεγραμμένοι είναι 143.500 στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, 911 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, 1.959 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων και 1.169 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου υπάρχουν 216 εκλογικά τμήματα σε 337 αίθουσες. Εγγεγραμμένοι είναι 72.631 στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, 356 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, 451 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων και 196 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας.

Εξάλλου, στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου υπάρχουν 180 εκλογικά τμήματα (το ένα ειδικό) σε 312 αίθουσες. Εγγεγραμμένοι είναι 68.681 στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, 303 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, 507 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους κοινοτικών εκλογέων και 149 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του άρθρου 27 της εκλογικής νομοθεσίας.

Ροή αποτελεσμάτων

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών θα γίνεται μέσω της εκλογικής ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης https://ekloges.crete.gov.gr, καθώς και μέσω “υπερ-συνδέσμου” στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης http://www.crete.gov.gr - ΜΕΝΟΥ - ΕΚΛΟΓΕΣ - Αποτελέσματα εκλογών.

Στο μεταξύ, τη χθεσινή ημέρα επρόκειτο να ολοκληρωθεί η κατανομή του εκλογικού υλικού στους εκλογικούς σάκους, στην Περιφέρεια Κρήτης. Από νωρίς σήμερα το πρωί, λοιπόν, ξεκινά και η διαδικασία της παραλαβής των σάκων από στελέχη των Δήμων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News