Γ. Αλεξάκης: Ευρωπαϊκές λύσεις σε… κρητικά προβλήματα

Εκλογές
Γ. Αλεξάκης: Ευρωπαϊκές λύσεις σε… κρητικά προβλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «υπουργός Εξωτερικών της Κρήτης» όπως τον χαρακτήρισε ο Στ. Αρναουτάκης εξηγεί πώς η Ευρώπη παρέχει - όχι μόνο οικονομικούς πόρους, αλλά και - εργαλεία επίλυσης προβλημάτων

Με το βλέμμα του στραμμένο στην Ευρώπη αλλά και στην καθημερινότητα των Κρητικών, και λίγα 24ωρα πριν την εκλογική αναμέτρηση, ο Γιώργος Αλεξάκης μιλάει στη «Νέα Κρήτη» για όσα δρομολογήθηκαν, όσα ολοκληρώθηκαν, αλλά κι όσα μπαίνουν στην «νέα ατζέντα» της Περιφέρειας Κρήτης.

«Θέλουμε, και την επόμενη θητεία που ξεκινάει το Σεπτέμβριο, να συνεχίσουμε ένα θετικό και δημιουργικό έργο το οποίο ξεκινήσαμε πριν λίγα χρόνια», λέει ο ίδιος. Αν και δεν του αρέσει να μιλάει για το "χθες", αλλά για το "αύριο", με υπερηφάνεια αναφέρεται στα 6 εκ. ευρώ των επιπλέον πόρων που η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να κερδίσει μέσω των 31 ευρωπαϊκών, ανταγωνιστικών προγραμμάτων που υλοποιεί. «Δε μας χαρίστηκαν! Αξιολογηθήκαμε για αυτά και τα κερδίσαμε» - τονίζει, εξηγώντας πως η Περιφέρεια Κρήτης αποκομίζει οφέλη από την Ευρώπη τόσο από το ΕΣΠΑ, όσο και από τα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα. Κερδίζει όμως και κάτι ακόμη, που είναι άυλο αλλά εξαιρετικά πολύτιμο: Γνώση της ευρωπαϊκής ατζέντας και των στρατηγικών αλλά και εμπειρίες!

Πόσο γνωστή έχουμε καταφέρει να είναι η Κρήτη στο εξωτερικό; Έχουμε ξεπεράσει το δίπτυχο «ήλιος – θάλασσα»;

Υπό δύσκολες συνθήκες, αυτές που η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει, η Κρήτη είναι ήδη γνωστή στο εξωτερικό λόγω της φυσικής της «προίκας». Παραμένει εξωστρεφής και, κατά γενική ομολογία, είναι η πιο εξωστρεφής ελληνική Περιφέρεια. Είναι όμως αναγνωρίσιμη, όχι μόνο για τον Τουρισμό της. Είναι μια συνεπής Περιφέρεια, την οποία επιλέγει όποια άλλη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, φορέας ή Οργανισμός θελήσει να αναπτύξει συνεργασία με ελληνική Περιφέρεια.

Είμαστε όμως μια εξωστρεφής Περιφέρεια σε κάθε πτυχή: Τα ακαδημαϊκά κι ερευνητικά μας ιδρύματα διαγράφουν μία εξαιρετική πορεία στο εξωτερικό. Μάλιστα σε συνεργασία με τις μικρομεσαίες κρητικές επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία. Εδώ «μπαίνει» η Περιφέρεια Κρήτης, για να στηρίξει και να συντονίσει τέτοιες συνεργασίες αλλά και να σταθεί στο πλάι κάθε επιχείρησης που θέλει να ανοίξει τους ορίζοντές της αλλά … δε γνωρίζει τον τρόπο.

Σε κάθε επιχειρηματία που δεν εφησυχάζει και αναζητά το «επόμενο βήμα» η Περιφέρεια Κρήτης παρέχει προτάσεις βελτίωσης της απόδοσης, όπως είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις, marketing, το γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης στις Βρυξέλες, αλλά και πολλά ακόμη. Θέλω να πω… Υπάρχουν ευκαιρίες, μένει να τις αξιοποιούν οι επιχειρήσεις!

Με δεδομένο τον μεγάλο ανταγωνισμό, πως μπορεί η Κρήτη συνολικά αλλά και κάθε επιχειρηματίας ή παραγωγός να ξεπεράσει τα όρια του νησιού ή και της χώρας;

Ας ξεκινήσουμε από τη διευκόλυνση διακίνησης προϊόντων και αγαθών εντός Ε.Ε., κάτι που μπορεί να ευνοήσει το «χρυσό» της Κρήτης, τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Κάθε παραγωγός από την πλευρά του πρέπει να «μπει» στη λογική της τυποποίησης και του marketing,  γιατί μόνο έτσι, το προϊόν εξασφαλίζει την αναγνωρισιμότητα και το «ταξίδι» εκτός συνόρων.

Κι αν θέλουμε να πάμε κι ένα βήμα παραπέρα, το μεγάλο στοίχημα είναι να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό, παρέχοντας στον επισκέπτη «διακοπές εμπειρίας» και φέρνοντάς τον σε άμεση επαφή με την Κρήτη, τα προϊόντα της Γης του νησιού, τους ανθρώπους και τον Πολιτισμό της. Σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη αγορά, καλούμαστε να ξεπεράσουμε τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας, με εφόδιο την ποιότητα και τη  γνησιότητά των προϊόντων μας.

Πώς "μεταφράζεται" το "άνοιγμα" της Κρήτης προς την Ευρώπη;

Τα οφέλη της Κρήτης από την Ευρώπη είναι οικονομικά  - μέσω του ΕΣΠΑ και των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων - είναι οφέλη σε εμπειρίες και γνώση, είναι σε θέσεις εργασίας που "ανοίγουν" άμεσα κι έμμεσα ως αποτέλεσμα της υλοποίησης των ευρωπαϊκών στρατηγικών.

Μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αθροίζουμε πάνω από 6 εκ. ευρώ έξτρα πόρων, που διεκδικήσαμε και κερδίσαμε. Στην Περιφέρεια Κρήτης υλοποιούμε σήμερα, 31 ανταγωνιστικά, ευρωπαϊκά προγράμματα - περισσότερα από κάθε άλλη στιγμή, περισσότερα από κάθε ελληνική Περιφέρεια. Κι αυτό δεν ήρθε μόνο του, το σχεδιάσαμε, το δουλέψαμε και το πετύχαμε με μια ομάδα υπηρεσιακών στελεχών που είχα την ευκαιρία να συντονίσω και να συνεργαστώ μαζί τους !

Τα προγράμματα αυτά αφορούν στην Εξοικονόμηση Ενέργειας και την Ενεργειακή Επάρκεια, το Περιβάλλον, την Κρητική Διατροφή, τη Γαλάζια Οικονομία, την Επιχειρηματικότητα, όλα αυτά μέσα από τις Ευρωπαϊκές Στρατηγικές. Έχουμε όμως και πολλά προγράμματα που αφορούν τους νέους επιχειρηματίες και την καινοτομία στις επιχειρήσεις.

Πέρα από τα θέματα καθημερινότητας, αλλά και τις μεγάλες υποδομές που η Κρήτη χρειάζεται, ποια είναι τα νέα θέματα που η Κρήτη πρέπει να «φέρει», διδασκόμενη από την Ευρώπη;

Σ'αυτή τη νέα περίοδο προτείνουμε μια "νέα ατζέντα" για την αυτοδιοίκηση, πέρα από τις αρμοδιότητες που έχει ήδη. Μια ευκαιρία που είναι μπροστά μας είναι η 4η βιομηχανική επανάσταση, η ψηφιακή επανάσταση. Σε αυτό η Κρήτη πρέπει να είναι παρούσα: να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό του νησιού και σε συνεργασία με τις κρητικές επιχειρήσεις δημιουργηθούν νέα προϊόντα τεχνολογίας. Κι αυτό η Περιφέρεια Κρήτης το στηρίζει έμπρακτα μέσω και του προγράμματος "Έξυπνης Ειδίκευσης". Το πολύ θετικό πάντως σε αυτή τη σπουδαία «Επανάσταση» είναι ότι μπορεί να ανταποκριθεί η "Ελλάδα της κρίσης", καθώς δεν απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις σε χρήμα, αλλά «επένδυση» χρόνου, σκέψης, γνώσης κι εξειδίκευσης.

Επίσης, πρέπει να μας απασχολήσει η Κλιματική Αλλαγή και να ενσωματώσουμε στις πολιτικές μας μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Να διασφαλίσουμε την Ενεργειακή Επάρκεια της Κρήτης, με τους αγωγούς διασύνδεσης, και να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία με το φυσικό αέριο ώστε η Κρήτη πραγματικά να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος στη Μεσόγειο. Σημειωτέον, είμαστε η μοναδική ελληνική Περιφέρεια που διαθέτει Στρατηγική για το Ενεργειακό θέμα, κάτι στο οποίο συνέδραμε καταλυτικά η αείμνηστη συνάδελφος Βιργινία Ταβερναράκη - Μανασάκη.

Η Κυκλική Οικονομία πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα μας, όχι μόνο για εξοικονόμηση πόρων, αλλά και να σχεδιάζουμε προϊόντα τα οποία να μην περιορίζονται σε … ένα κύκλο ζωής! Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να γίνουμε ένα "πράσινο" νησί – κάτι που έχουν καταφέρει, ήδη, νησιά μικρότερα από την Κρήτη. Εκεί όμως εισέρχεται και ο παράγοντας «ατομική ευθύνη». Χρειάζεται να αλλάξει νοοτροπία ο πολίτης και φυσικά, η αυτοδιοίκηση, η εκάστοτε κυβέρνηση.

Στη μελλοντική ατζέντα θα ήθελα να προσθέσω και τη Γαλάζια Οικονομία, κάτι που έπρεπε να είναι αυτονόητο για κάθε νησί! Δεν είναι μόνο οι παραλίες και τα ξενοδοχεία, είναι και η κρουαζιέρα, αλλά και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη θάλασσα και τον Τουρισμό. Είναι επίσης η παραγωγή ενέργειας από τη θάλασσα, είναι οι υδρογονάνθρακες στη νότια Κρήτη - πολύ σημαντική πηγή πλούτου - είναι η αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια στα βαθειά νερά.

Όλα αυτά αποτελούν βασικούς άξονες της στρατηγικής που πρέπει να χαράξουμε για την επόμενη θητεία. Δεν είναι μόνο πρόθεσή μας είναι και … υποχρέωσή μας απέναντι σε κάθε πολίτη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News