default-image

Πρωτοδικεία: «Κόπηκε» συνδυασμός υποψήφιου δημάρχου στο ν. Ρεθύμνου

Εκλογές
Πρωτοδικεία: «Κόπηκε» συνδυασμός υποψήφιου δημάρχου στο ν. Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τι προβλέπει ο νόμος για την ανακήρυξη και κοινοποίηση συνδυασμών ή μεμονωμένων υποψηφίων ενιαίου ψηφοδελτίου

Τα βλέμματα και σήμερα στραμμένα στα πρωτοδικεία όλης της χώρας ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς σήμερα ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί.

Η ανακήρυξη των συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, εξελίχθηκε σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Δύο θα είναι εν τέλει οι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου του δήμου Μυλοποτάμου, αφού σήμερα το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, κήρυξε ως απαράδεκτο τον συνδυασμό που είχε υποβάλει ο υποψήφιος δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γιάννης Κοκολογιάννης.

Αντίστοιχη αγωνία έζησαν για μισή ώρα περίπου και οι υποψήφιοι της λαϊκής συσπείρωσης, αφού εκ παραδρομής, η πρωτοδίκης, δεν ανέγνωσε τον συνδυασμό της λαϊκής συσπείρωσης στον δήμο Αμαρίου, κάτι που διορθώθηκε λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Κατά τα λοιπά, το σύνολο των συνδυασμών και τοπικών συμβουλίων ανακηρύχθηκε κανονικά.

Πρωτοδικείο Ηρακλείου

Στο πρωτοδικείο Ηράκλειου ανακηρύχθηκαν όλοι οι συνδυασμοί. Ωστόσο υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις, στις οποιες και δεν υπήρξε ανακήρυξη.

Αναλυτικότερα ο ανεξάρτητος συνδυασμός για την δημοτική κοινότητα "Τυλίσου 2019", του δήμου Μαλεβιζίου, δεν ανακηρύχθηκε. 

Επίσης δεν ανακηρύχθηκε ένας δημοτικός σύμβουλος από τον συνδυασμό του κ. Κουράκη και ένας από τον κ. Κουκιαδάκη, ενώ στη Βιάννο, στο δήμο Μίνωα Πεδιάδος και στο δήμο Αρχάνων-Αστερουσιών δεν υπήρξε πρόβλημα.

Στο δήμο Χερσονήσου μία υποψήφια δεν ανακηρύχθηκε για τις Γούβες, ενώ στην δημοτική ενότητα Μοιρών ένας υποψήφιος με τον κ. Νικολιδάκη και δύο υποψήφιες με την κ. Πετρακογιώργη.

Στην δημοτική ενότητα Ζαρού, δεν ανακηρύχθηκε ένας υποψήφιος με τον κ. Μαθιουδάκη ενώ στο δήμο Γόρτυνας ανακηρύχθηκαν όλοι εκτός από έξι που ήταν στα τοπικά συμβούλια.

 Αμέσως μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών, προβλέπεται η αποστολή σχετικών αντιγράφων στην Περιφέρεια Κρήτης. Κατόπιν, από την Περιφέρεια αποστέλλονται αντίγραφα στο υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά στους Δήμους που υπάγονται στην εν λόγω Περιφέρεια.

Πρωτοδικείο Λασιθίου

Στο Πρωτοδικείο Λασιθίου δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα  εκτός από έναν ανεξάρτητο συνδυασμο στην τοπική κοινότητα της Σφάκας

Αναλυτικότερα τα προβλήματα υπήρχαν στο δήμο Σητείας. Αναλυτικότερα δύο συνδυασμοί στην πόλη της Σητείας είχαν καταθέσει λάθος συνδυασμούς με περισσοτέρους από 30 υποψήφιους δημοτικούς σύμβουλος .

Έτσι λοιπόν ζητήθηκε από το μεν συνδυασμό του κ. Ζερβάκη να αφαιρέσει δύο συμβούλους και από τον κ. Καραμανωλάκη να αφαιρέσει 4.  Δεν υπήρξε ακύρωση αλλά διόρθωση.

Πρόβλημα υπήρξε επίσης στην τοπική κοινότητα Σφάκας ,όπου είχαν κατατεθεί δύο ανεξάρτητοι συνδυασμοί με το ίδιο όνομα.

Σύμφωνα με το νόμο ακυρώθηκε εκείνος  ο οποίος είχε καταθέσει το συνδυασμό του δεύτερος κατά σειρά.

Πρωτοδικείο Χανίων 

Στο Πρωτοδικείο Χανίων αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, φαίνεται να μην καταγράφτηκαν προβλήματα και το σύνολο των συνδυασμών και τοπικών συμβουλίων ανακηρύχθηκε κανονικά.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι

Ήδη από προχθές το απόγευμα, πάντως, έχουν κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου τα εκλογικά τμήματα όπου διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί από τους... εν δυνάμει δικαστικούς αντιπροσώπους οι αιτήσεις εξαίρεσης (για όσους δεν επιθυμούν να διοριστούν ως αντιπρόσωποι), αλλά και οι αιτήσεις προτίμησης τις οποίες υπέβαλαν οι υπόλοιποι.

Τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές κληρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο και τελικά προχθές το απόγευμα αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαστικών αντιπροσώπων και το πού διορίστηκαν. Και επειδή Έλληνες υπήκοοι υπάρχουν - και αρκετοί μάλιστα - εκτός της Ελλάδας, θα στηθούν κάλπες, προκειμένου αυτοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σελίδα του Αρείου Πάγου κοινοποιήθηκαν λοιπόν και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που διορίζονται στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, εκλογικά τμήματα για τις εκλογές της 26ης Μαΐου (και όπου χρειαστεί για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου) θα έχουμε σε Αυστρία (Βιέννη), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Βουλγαρία (Σόφια), Γαλλία (Παρίσι, Στρασβούργο και Νίκαια), Γερμανία (Αμβούργο, Αννόβερο, Βερολίνο, Μόναχο, Άουγκσμπουργκ, Λιντάου, Νταχάου, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ, Βούπερταλ, Κολωνία, Άαχεν, Μπίλεφελντ, Στουτγάρδη, Γκέπινγκεν, Γκίνγκεν Μπρενζ, Μάνχαϊμ, Βάιμπλιγκεν, Φράιμπουργκ και Φρανκφούρτη), Δανία (Κοπεγχάγη), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία), Κροατία (Ζάγκρεμπ), Κύπρος (Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα), Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Μάλτα (Βαλέτα), Ολλανδία (Χάγη), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Πολωνία (Βαρσοβία), Πορτογαλία (Λισαβόνα), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σλοβακία (Μπρατισλάβα), Σουηδία (Στοκχόλμη), Τσεχία (Πράγα) και Φιλανδία (Ελσίνκι).

 Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, στη σελίδα του Αρείου Πάγου κοινοποιήθηκαν και οι επόπτες που διορίστηκαν στις πρεσβείες και τα προξενεία, μαζί με τους γραμματείς τους αναφορικά με τις κάλπες που θα στηθούν για τους Έλληνες πολίτες της Ε.Ε. εκτός Ελλάδας... Επίσης, δημοσιεύτηκαν και οι έφοροι (αλλά και οι αναπληρωματικοί έφοροι) των εκλογών που αφορούν στα εκλογικά τμήματα εντός Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News