Σήμερα η ανακήρυξη των συνδυασμών στα Πρωτοδικεία

Εκλογές
Σήμερα η ανακήρυξη των συνδυασμών στα Πρωτοδικεία
Μόλις 15 μέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεκαπέντε ημέρες απομένουν πλέον μέχρι την 26η Μαΐου και την... τριπλή “μάχη” για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί. Η προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού ενόψει της κάλπης συνεχίζεται πυρετωδώς - και - στο Ηράκλειο, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα την ημέρα της ψηφοφορίας.

Σήμερα Σάββατο, όπως προβλέπεται από τον νόμο, θα γίνει στα κατά τόπους Πρωτοδικεία όλης της χώρας η ανακήρυξη των συνδυασμών αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι προβλέπει ο νόμος για την ανακήρυξη και κοινοποίηση συνδυασμών ή μεμονωμένων υποψηφίων ενιαίου ψηφοδελτίου;

«Τη 15η ημέρα πριν από την ψηφοφορία, το Πρωτοδικείο ανακηρύσσει σε δημόσια συνεδρίαση τους συνδυασμούς, καθώς και τους υποψήφιους ενιαίου ψηφοδελτίου κοινοτήτων έως και τριακοσίων (300) κατοίκων, που έχουν δηλωθεί νόμιμα. Ο πρόεδρος του Πρωτοδικείου κοινοποιεί αμέσως στον περιφερειάρχη τις σχετικές αποφάσεις. Ο περιφερειάρχης θεωρεί και αποστέλλει αμέσως σε κάθε Δήμο πίνακα των συνδυασμών και υποψηφίων που έχουν ανακηρυχθεί», αναφέρει ο εν λόγω νόμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Ν.Κ.”, η ανακήρυξη στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου θα γίνει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι. Αμέσως μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών, προβλέπεται η αποστολή σχετικών αντιγράφων στην Περιφέρεια Κρήτης. Κατόπιν, από την Περιφέρεια αποστέλλονται αντίγραφα στο υπουργείο Εσωτερικών και φυσικά στους Δήμους που υπάγονται στην εν λόγω Περιφέρεια.

Δικαστικοί αντιπρόσωποι

Ήδη από προχθές το απόγευμα, πάντως, έχουν κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα του Αρείου Πάγου τα εκλογικά τμήματα όπου διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν προηγηθεί από τους... εν δυνάμει δικαστικούς αντιπροσώπους οι αιτήσεις εξαίρεσης (για όσους δεν επιθυμούν να διοριστούν ως αντιπρόσωποι), αλλά και οι αιτήσεις προτίμησης τις οποίες υπέβαλαν οι υπόλοιποι.

Τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές κληρώσεις που προβλέπονται από τον νόμο και τελικά προχθές το απόγευμα αναρτήθηκαν τα ονόματα των δικαστικών αντιπροσώπων και το πού διορίστηκαν. Και επειδή Έλληνες υπήκοοι υπάρχουν - και αρκετοί μάλιστα - εκτός της Ελλάδας, θα στηθούν κάλπες, προκειμένου αυτοί να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σελίδα του Αρείου Πάγου κοινοποιήθηκαν λοιπόν και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που διορίζονται στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοινώθηκε, εκλογικά τμήματα για τις εκλογές της 26ης Μαΐου (και όπου χρειαστεί για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου) θα έχουμε σε Αυστρία (Βιέννη), Βέλγιο (Βρυξέλλες), Βουλγαρία (Σόφια), Γαλλία (Παρίσι, Στρασβούργο και Νίκαια), Γερμανία (Αμβούργο, Αννόβερο, Βερολίνο, Μόναχο, Άουγκσμπουργκ, Λιντάου, Νταχάου, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ, Βούπερταλ, Κολωνία, Άαχεν, Μπίλεφελντ, Στουτγάρδη, Γκέπινγκεν, Γκίνγκεν Μπρενζ, Μάνχαϊμ, Βάιμπλιγκεν, Φράιμπουργκ και Φρανκφούρτη), Δανία (Κοπεγχάγη), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο και Βενετία), Κροατία (Ζάγκρεμπ), Κύπρος (Λευκωσία, Λεμεσός και Λάρνακα), Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Μάλτα (Βαλέτα), Ολλανδία (Χάγη), Ουγγαρία (Βουδαπέστη), Πολωνία (Βαρσοβία), Πορτογαλία (Λισαβόνα), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σλοβακία (Μπρατισλάβα), Σουηδία (Στοκχόλμη), Τσεχία (Πράγα) και Φιλανδία (Ελσίνκι).

Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, στη σελίδα του Αρείου Πάγου κοινοποιήθηκαν και οι επόπτες που διορίστηκαν στις πρεσβείες και τα προξενεία, μαζί με τους γραμματείς τους αναφορικά με τις κάλπες που θα στηθούν για τους Έλληνες πολίτες της Ε.Ε. εκτός Ελλάδας... Επίσης, δημοσιεύτηκαν και οι έφοροι (αλλά και οι αναπληρωματικοί έφοροι) των εκλογών που αφορούν στα εκλογικά τμήματα εντός Ελλάδας.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

“Λουκέτο” λόγω εκλογών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, ενόψει εκλογών αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων όλης της χώρας από τις 22 Μαΐου έως και τις 31 Μαΐου. Η αναστολή παρατείνεται μέχρι την 7η Ιουνίου, σε περίπτωση διενέργειας επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, σε μια τέτοια περίπτωση τα Δικαστικά Μέγαρα θα παραμείνουν κλειστά το αργότερο έως την 5η Ιουνίου, εκτός από το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, που θα ανοίξουν ξανά την 7η Ιουνίου.

Αναφορικά με το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου, στο οποίο γίνεται η ανακήρυξη των υποψήφιων κομμάτων για τις εκλογές, αναστέλλονται οι δίκες από την 20ή έως και την 29η Μαΐου. Εξάλλου, η διαδικασία διενέργειας πλειστηριασμών αναστέλλεται το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ οι εργασίες των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων της χώρας αναστέλλονται από 24 έως και 28 Μαΐου, και σε περίπτωση επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών από την 31η Μαΐου έως και την 3η Ιουνίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News