default-image

Τα έξοδα των υποψηφίων - Πού φτάνει το πλαφόν για προεκλογικές δαπάνες

Κρήτη
Τα έξοδα των υποψηφίων - Πού φτάνει το πλαφόν για προεκλογικές δαπάνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με απόφαση του υπουργού Χαρίτση, καθορίστηκαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εκλογικών δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων

Και τώρα ζητούμενο ένα καλό κουμάντο για τους υποψηφίους των δημοτικών εκλογών και εδώ στην Κρήτη, ώστε να μην τρέχουν και να μη φτάνουν μετά πληρώνοντας το... “μάρμαρο” για προεκλογικές υπερβάσεις και παρατυπίες!

Όσοι συμπολίτες μας διεκδικούν την ψήφο των πολιτών και μια θέση στα έδρανα των Δημοτικών Συμβουλίων ανά το νησί ας βγάλουν έξω ντοσιέ, στυλό και κομπιουτεράκια.

Ας τα βάλουν κάτω, ας κάνουν από τώρα τους σχετικούς υπολογισμούς, το κουμάντο τους για το τι χρήματα και πώς θα δαπανήσουν στον προεκλογικό τους αγώνα, γιατί υπάρχουν... πλαφόν!

Βλέπετε, καθορίστηκαν επισήμως με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια εκλογικών δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη και να σεβαστούν τα προεκλογικά αυτά... “πλαφόν”!

Τα πλαφόν

Με βάση τη σχετική νομοθεσία, τα ανώτατα όρια δαπανών ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανακηρύσσεται υποψήφιος έχουν ως εξής:

α) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους 1.500 ευρώ,

β) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 30.001 έως 60.000 κατοίκους 2.000 ευρώ,

γ) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 60.001 έως 100.000 κατοίκους 2.500 ευρώ,

δ) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 100.001 έως 150.000 κατοίκους 3.000 ευρώ,

ε) σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 150.001 έως 200.000 κατοίκους 3.500 ευρώ,

στ) σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

Όρια δαπανών συνδυασμών

Στην ίδια Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, καθορίζονται και τα ανώτατα πλαφόν προεκλογικών δαπανών ανά συνδυασμό στις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την απόφαση, το συνολικό ύψος των δαπανών τού κάθε συνδυασμού, όπως ορίζεται στην παρ. 2α του άρθρου 7 του ανωτέρω Ν. 3870/2010 (Α’ 138), διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών κάθε δήμου ως εξής:

α) Σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες από 1 έως 3 ισοδυναμεί με το άθροισμα των δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

β) Σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες από 4 έως 6, καθώς και για τους δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ισοδυναμεί με το άθροισμα των δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, προσαυξημένο κατά 20%.

γ) Σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες από 7 έως 10 ισοδυναμεί με το άθροισμα των δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων προσαυξημένο κατά 50%.

δ) Σε δήμους με εκλογικές περιφέρειες άνω των 10 ισοδυναμεί με το άθροισμα των δαπανών των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων προσαυξημένο κατά 75%.

Στην Κρήτη τα όρια δαπανών ανά εκλογική ενότητα

Στην Κρήτη, έτσι όπως διαμορφώνεται το πληθυσμιακό “παζλ”, στη μεγάλη πλειονότητα των εκλογικών ενοτήτων των Δήμων το σχετικό ανώτατο “πλαφόν” προεκλογικών δαπανών ανέρχεται στο ποσό των 1.500 ευρώ για κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Εξαίρεση αποτελεί η Δημοτική Ενότητα Ηρακλείου, όπου ο κάθε υποψήφιος σύμβουλος έχει το δικαίωμα να δαπανήσει μέχρι 3.500 ευρώ. Ομοίως, στη Δημοτική Ενότητα Χανίων και Ρεθύμνης, οι υποψήφιοι που διεκδικούν μια θέση στα έδρανα μπορούν να δαπανήσουν για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας ποσό μέχρι 2.000 ευρώ.

Συγκεντρωτικά λοιπόν, τα ανώτατα όρια προεκλογικών δαπανών στην Κρήτη διαμορφώνονται ως εξής:

- Στην εκλογική δημοτική ενότητα Ηρακλείου (του καλλικρατικού δήμου Ηρακλείου) με πληθυσμό 151.324 άτομα, το ανώτατο όριο προεκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο αντιστοιχεί στα 3.500 ευρώ.

- Στη δημοτική ενότητα Χανίων (του καλλικρατικού δήμου Χανίων), με πληθυσμό 53.910 άτομα, το ανώτατο όριο προεκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο αντιστοιχεί σε 2.000 ευρώ.

- Στη δημοτική ενότητα Ρεθύμνης (του καλλικρατικού δήμου Ρεθύμνης), με πληθυσμό 37.462 άτομα, το ανώτατο όριο προεκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο αντιστοιχεί σε 2.000 ευρώ.

- Σε όλες τις υπόλοιπες ενότητες όλων των δήμων της Κρήτης, το ανώτατο όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News