Εκλογές

Εκλογές 2019: Δείτε που ψηφίζετε

Άνοιξε η εφαρμογή για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σε λειτουργία βρίσκεται από αργά το απόγευμα της Παρασκευής η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην ειδική εφαρμογή, την οποία μπορείτε να επισκεφτείτε ΕΔΩ, μπορείτε να εισάγετε τα στοιχεία σας: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης και ακολούθως, η εφαρμογή θα σας εμφανίζει σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα θα ψηφίσετε στις επερχόμενες εκλογές.

Για πρώτη φορά απλή αναλογική σε εκλογές

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία διενέργειας παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς, φέτος, για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I»), ενώ τίθεται σε ισχύ το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Σε ό,τι αφορά στην απλή αναλογική, σύμφωνα με αυτό το εκλογικό μέτρο, οι έδρες κάθε συμβουλίου, αφού κατανεμηθούν στους οικείους συνδυασμούς με βάση το εκλογικό μέτρο που προκύπτει από τη διαίρεση των έγκυρων ψήφων με τις προς διάθεση έδρες, εν συνεχεία, τυχόν αδιάθετες έδρες κατανέμονται στους συνδυασμούς με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπά τους.

«Με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ως του μοναδικού εκλογικού συστήματος αντιστοίχισης της ψήφου των εκλογέων με την εκπροσώπησή τους στο οικείο συμβούλιο, η πολιτική συμμετοχή των πολιτών ενισχύεται ακόμα περισσότερο, συμβάλλοντας, με το τρόπο αυτό, στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού βίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Σχόλια