default-image

Στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική

Ελλάδα
Στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Ευάγγελου Βενιζέλου, σε σχέση με τυχόν πράξεις και παραλείψεις τους ως προς τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της πρότασης, που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλύει του λόγους για τους οποίους ζητά:

1) Να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση, με τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλου για όλες τις ανωτέρω μνημονευόμενες και εξειδικευόμενες αξιόποινες πράξεις

2) Να διερευνηθούν μέχρι πλήρους διαλευκάνσεως όλα τα πραγματικά περιστατικά που έχουν προκύψει ή φέρονται ότι έχουν λάβει χώρα στην προκείμενη υπόθεση, με την εξάντληση όλων των νόμιμων μέσων απόδειξης και ανακριτικών ενεργειών για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της πραγματογνωμοσύνης, της κατ' αντιπαράσταση εξέτασης μαρτύρων κ.λπ.

3) Να επεκταθεί η διερεύνηση σε πρόσωπα και αδικήματα για τα οποία θα προκύψουν ενδείξεις και στοιχεία από την έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, μετά και τη διαβίβαση του πορίσματος του Σ.Δ.Ο.Ε. για το ύψος των διαφυγόντων φόρων, πορίσματος που πρέπει απαραιτήτως να αποτελέσει τμήμα της δικογραφίας που θα εξετάσει η κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ενδείξεις ενοχής των δύο πρώην υπουργών οικονομικών και ζητά να διερευνηθούν οι εξής αξιόποινες πράξεις:

    Για τον Γ.Παπακωνσταντίνου: Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, απιστία στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, πλαστογραφία.

    Για τον Ευ.Βενιζέλο: Υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, απιστία στην υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί επίσης ότι δεν έχει επέλθει παραγραφή, διότι «η βουλευτική περίοδος διάρκειας δύο ημερών της Βουλής που συνήλθε στις 17-18 Μαΐου 2012 δεν αποτελεί 'τακτική σύνοδο' και δεν υπολογίζεται για την προθεσμία των άρθρων 86 παρ. 3 του Συντάγματος και 3 παρ. 2 του νόμου 3126/2003».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» που βαρύνουν «όλες διαδοχικά τις Κυβερνήσεις, επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού».

«Πρωτίστως, οι ευθύνες αυτές αφορούν, πέραν των άμεσα εμπλεκομένων υπουργών, τους διαδοχικούς πρωθυπουργούς αυτών των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού πρωθυπουργού Α.Σαμαρά. Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ.Παπανδρέου, επί πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης» αναφέρει η πρόταση.

Σε ότι αφορά την κίνηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης να προτείνουν Προανακριτική αποκλειστικά κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αυτή κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι παρά ένα χοντροκομμένο τέχνασμα της σημερινής κυβέρνησης ώστε να συσκοτίσει την υπόθεση σε όλες τις πτυχές της και να προστατεύσει κάθε άλλον εμπλεκόμενο, συμπεριλαμβανομένου, ιδιαιτέρως, του χρήσιμου κ. Βενιζέλου».

«Κίνητρο, ένας νέος, τρικομματικός- κυβερνητικός 'όρκος σιωπής', για να προστατευτεί ο απαραίτητος για την κυβέρνηση κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και να αποσιωπηθούν οι τεράστιες ευθύνες για τους χειρισμούς του κατά την θητεία του ως υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου, όταν πήρε και κράτησε κρυφά στην κατοχή του, επί μήνες, την περιβόητη λίστα.

»Το ίδιο ισχύει και για την συντεταγμένη και ενορχηστρωμένη προσπάθεια να περιοριστεί η διερεύνηση στην διαγραφή από τη λίστα τριών ονομάτων, για τα οποία τονίζεται μόνον συγγένειά τους με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και παρασιωπώνται οι λοιπές σχέσεις και ιδιότητές τους, που τα συνδέουν ευθέως με τη σημερινή και τις προηγούμενες Κυβερνήσεις» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το βασικό θέμα είναι προφανώς άλλο και σχετίζεται με την παραθεσμική διαχείριση της λίστας ώστε να μην αξιοποιηθούν οι πληροφορίες που εμπεριέχονταν σε αυτή και να μην διενεργηθούν φορολογικοί έλεγχοι που πιθανόν να έθεταν σε κίνδυνο μεγάλα οικονομικά συμφέροντα» συμπληρώνει.

πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News