Ειδήσεις

Γ. Στουρνάρας: "Άλλο ένα χρόνο υπομονή"

"Άλλο ένα χρόνο υπομονή"  πρέπει να  κάνουν οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΒΗΜΑ 99,5). Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε χαρακτηριστικά πως το 2013 θα είναι δύσκολη χρονιά.

Ερωτηθείς για το πετρέλαιο θέρμανσης και ειδικά για το εάν εξετάζεται η επέκταση των κριτηρίων χορήγησης ης επιστροφής φόρου ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για επέκταση του επιδόματος θέρμανσης.

«Μακάρι να υπήρχαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, Αλλά δεν υπάρχουν», τόνισε, προσθέτοντας πως το επίδομα θέρμανσης είναι ακόμη αναξιοποίητο, καθώς πολλοί εκ των δικαιούχων δεν έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά για να το λάβουν.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αποφέρει αποτελέσματα αν και παραδέχθηκε ότι οι εισπράξεις έχουν περιορισθεί λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

Σε ερώτηση για τη μεγάλη φορολόγηση των ακινήτων και τις επιβαρύνσεις που καλούνται να σηκώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο υπουργό ξεκαθάρισε πως είναι κρίσιμο να καταβληθούν οι φόροι και να επιτευχθούν οι στόχοι.

«Εάν ξεκινάμε με μια τέτοια νοοτροπία δεν θα πάμε μπροστά. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για ένα έτος. Η επόμενη δόση δεν θα έλθει αν χαλαρώσουμε», τόνισε, προσθέτοντας πως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή είναι να ξεκινήσει μια κουβέντα για χαλάρωση. «Εάν αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ θα χάσουμε την αξιοπιστία που έχουμε αρχίσει να ανακτούμε. Έχουμε θέσει μείζονες στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως έχουν ληφθεί οι όποιες πρόνοιες για να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, ενώ για το θέμα των αποδείξεων και των εκπιπτόμενων δαπανών σημείωσε ότι ορισμένες βασικές δαπάνες όπως π.χ. οι ιατρικές θα συνεχίζουν να εκπίπτουν.

 Ο υπουργός τόνισε πως η  Ελλάδα έχει ακόμη μεγάλη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και ότι για τον λόγο αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο επικεντρώνεται στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας θα φορολογείται πλέον από το πρώτο ευρώ στο καθαρό του αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Αν και ερωτήθηκε για τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Στουρνάρας δεν τοποθετήθηκε.

 Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και σημείωσε πως το 2014, εάν πάμε καλύτερα από τους στόχους του 2013  θα υπάρχει η δυνατότητα διαθέσεως το 70% της υπέρβασης για στοχευμένες κοινωνικές παροχές.

 Τέλος ερωτηθείς για το εάν έχει πολιτικές φιλοδοξίες, ξεκαθάρισε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική. «Δεν είναι στον ορίζοντα μου. Στον ορίζοντα μου βλέπω την σωτηρία της χώρας», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Σχόλια