default-image

Ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ

Οικονομία
Ανατροπές σε συντάξεις και εφάπαξ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανατροπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ, έρχονται μέσω του υπουργείου Εργασίας , με αιχμή τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Αναδρομικό "μαχαίρι" περιμένει και τις απολαβές όσων εισπράττουν δύο συντάξεις, με ποσό άνω των 1.300 ευρώ.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

-Επιβολή εισφοράς 5%-20%, σε ποσά συντάξεων (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ. Το ποσό που αντιστοιχεί στην παρακράτηση του Ιανουαρίου, θα κοπεί σε 4 δόσεις (από τη σύνταξη Φεβρουαρίου, έως τη σύνταξη Μάιου).

-Περικοπή 12% στις διπλές συντάξεις με άθροισμα πάνω από 1300 ευρώ. Η περικοπή αναμένεται να γίνει το Μάιο και θα βγει εγκύκλιος με τον αριθμό των δόσεων που θα παρακρατηθούν τα αναδρομικά των 14 μηνών.

-Καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ. Ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

-Ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων και σύσταση «ατομικών λογαριασμών». Και στα επικουρικά ταμεία, θα υπάρξει σύνδεση εισφορών και παροχών, ενώ θα μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις, ακόμα και ανά τρίμηνο. Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα ενταχθούν υποχρεωτικά, όσοι φορείς δεν είναι βιώσιμοι. Η σχετική διορία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News