default-image

Ένα κουλούρι και ένα πιάτο φαΐ

Κρήτη
Ένα κουλούρι και ένα πιάτο φαΐ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καταστάσεις που κανείς πριν από μερικούς μήνες δε θα μπορούσε να προβλέψει βρίσκονται αντιμέτωποι εκπαιδευτικοί σε πολλά σχολεία της Κρήτης, που βιώνουν την κρίση μέσα από το υγρό, πονεμένο βλέμμα μικρών κυρίως παιδιών. Εκείνων που δεν μπορούν όπως οι συμμαθητές τους να πάρουν από την τσέπη τους ένα κουλούρι ή μια τυρόπιτα από το κυλικείο γιατί οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα να τους δώσουν, εκείνων που δε γνωρίζουν αν επιστρέφοντας στο σπίτι θα βρουν ένα ζεστό φαγητό στο τραπέζι, εκείνων που βιώνουν το σκληρό πρόσωπο της ζωής να ραγίζει το λεπτό γυαλί της παιδικής τους αθωότητας.

Η κατάσταση, που δεν έχει ακόμα "χαρτογραφηθεί" ώστε να δίνει μια πλήρη εικόνα, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το βιοτικό, δημογραφικό και κοινωνικό επίπεδο της εκάστοτε συνοικίας όπου βρίσκεται το σχολείο, όμως ευτυχώς δεν έχει φτάσει ακόμα σε τραγικές διαστάσεις χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά του Δήμου, των συλλόγων γονέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, της Εκκλησίας αλλά και των απλών ανθρώπων που προλαβαίνουν καταστάσεις πριν αυτές φτάσουν σε δραματικά επίπεδα.

Η μάχη

Διακριτικά, αθόρυβα, χωρίς να στιγματίζονται παιδιά, καθημερινά δίνεται μια μάχη τόσο μέσα στα σχολεία όσο και στα σπίτια άπορων οικογενειών ώστε να διασφαλιστεί αυτό που κάποτε θεωρούνταν ως δεδομένο, η αξιοπρεπής επιβίωση, για να μη λαβωθούν ευαίσθητες ψυχές παιδιών. Διευθυντές σχολείων έχουν ανοικτά μάτια και αφτιά ώστε να διαπιστώνουν το πρόβλημα και να δραστηριοποιούνται άμεσα σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, με τη συνδρομή όλων, για να βοηθήσουν όσο μπορούν.

Σήμερα στο Ηράκλειο υπάρχουν, όπως μας εξήγησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού κ. Νίκος Γιαλιτάκης, 2.500 άπορες οικογένειες που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου.

Καθώς πολλές από αυτές έχουν μικρά παιδιά, δίνεται μια εικόνα του προβλήματος, έστω και στο περίγραμμά της, αφού δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, κυρίως γιατί το όλο θέμα είναι εξαιρετικά λεπτό και απαιτεί προσεκτικούς και διακριτικούς χειρισμούς.

Αντανακλαστικά

Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον κ. Γιαλιτάκη, καθώς λειτουργούν τα αντανακλαστικά, ενώ έχει δοθεί από το Δήμο Ηρακλείου κατεύθυνση προς τους διευθυντές των σχολείων, αν δουν κάτι ανησυχητικό, να ενημερώσουν ώστε το κάθε περιστατικό να αντιμετωπιστεί με διακριτικότητα. Την ίδια στιγμή, υπάρχει συνεννόηση με τα κυλικεία των σχολείων ώστε να εξυπηρετούνται περιπτώσεις παιδιών άπορων οικογενειών με προσεκτικό τρόπο.

Ανάλογη μέριμνα δίνεται και προς τις οικογένειες μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου, της τράπεζας γάλακτος και των γευμάτων που παρέχει ο Δήμος.

Ιδιαιτερότητες

Σε γενικές γραμμές, κάθε σχολείο χειρίζεται διαφορετικά την κάθε περίπτωση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές της. Όπως μας εξήγησε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δέσποινα Συγγελάκη, άλλες φορές ο Σύλλογος Γονέων φροντίζει να καλύψει τις βασικές ανάγκες των παιδιών, αλλού το ρόλο αυτό αναλαμβάνει η γειτονιά ή ακόμα και καταστήματα της περιοχής όπου βρίσκεται το σχολείο.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν να δώσουν λύσεις, πάντα με τρόπο διακριτικό και λεπτό. Και φυσικά οι υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου που προσπαθούν να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.

Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, με δεδομένο ότι οι γονείς προτιμούν να απευθυνθούν σε δασκάλους και διευθυντές για να προστατεύσουν τα παιδιά. Όμως με έμμεσο τρόπο, μέσω των οικογενειών που χρήζουν βοήθειας, υπάρχει μια εικόνα για την κατάσταση που έχει προκαλέσει η κρίση ειδικά σε ανθρώπους που έχουν μείνει μακροχρόνια άνεργοι.

Εκπαιδευτικοί

Από πλευράς υπουργείου Παιδείας είχε γίνει μια καταγραφή την προηγούμενη χρονιά, ενώ έχει ζητηθεί η αρωγή των Δήμων, όπως μας εξήγησε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Απόστολος Κλινάκης. Το θέμα μάλιστα πρόκειται να θέσει εκ νέου στον υπουργό ο κ. Κλινάκης κατά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News