default-image

Συμβιβασμός Google-ΗΠΑ

Επιστήμη
Συμβιβασμός Google-ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναμενόταν, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ανακοίνωσε πως διευθετήθηκε το ζήτημα των μονοπωλιακών πρακτικών τής μηχανής αναζήτησης της Google και μάλιστα χωρίς να επιβληθεί πρόστιμο στην εταιρεία.

Η FTC είχε ξεκινήσει πριν 20 μήνες σχετική έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα αποτελέσματα που εμφανίζει η μηχανή αναζήτησης της Google είναι τροποποιημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοούνται οι δικές της υπηρεσίες έναντι άλλων.

Η Google προσφέρθηκε να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές όσον αφορά τις εμπορικές πρακτικές της και πιο συγκεκριμένα προχωρά άμεσα σε δύο αλλαγές: Δίνει τη δυνατότητα στα Websites να μην περιλαμβάνονται στο Google Search, καθώς και την επιλογή να αφαιρούν περιεχόμενο από εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης, όπως αγορές, ταξίδια κ.λπ.

Δίνει μεγαλύτερο έλεγχο στις διαφημιστικές καμπάνιες, αφού πλέον οι διαφημιζόμενοι μπορούν να εξάγουν τις καμπάνιες τους από το Google AdWords και να μεταφέρουν ή και να συνδυάσουν τα στοιχεία με υπηρεσίες τρίτων που χρησιμοποιούν το API AdWords.

Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρον όσο και σημαντικό το ότι η FTC αποφάσισε να μην επιβάλει κάποιο πρόστιμο ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, σχετικά με τον ισχυρισμό πως η Google παράτυπα και εις βάρος των άλλων εταιρειών τοποθετούσε τα δικά της προϊόντα και υπηρεσίες σε πάνω από τις ανταγωνιστικές στα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google Search.

Η Google επίσης ήρθε σε συμφωνία με την FTC σχετικά με ζητήματα πατεντών και πνευματικών δικαιωμάτων, αφού δεσμεύτηκε στην αναζήτηση λύσεων μέσω τρίτων, όταν προκύπτουν θέματα πατεντών μεταξύ αυτής και κάποιας άλλης εταιρείας, πριν προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, αυτό σημαίνει πως η Google συμφώνησε να αδειοδοτήσει πατέντες της σε ανταγωνιστές στον τομέα των κινητών τηλεφώνων. Η FTC σημειώνει σχετικά πως η Google έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αλλαγές που θα εξασφαλίσουν πως οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να καρπώνονται τα οφέλη του ανταγωνισμού στην αγορά των online υπηρεσιών αλλά και των ασύρματων συσκευών.

Αντίστοιχο θέμα μονοπωλιακών πρακτικών υπάρχει και στην Ευρώπη, το οποίο αναμένεται να διευθετηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πηγή: e-pcmag.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News