Ειδήσεις

Στο καράβι για το "πουθενά" οι 36 μετανάστες

Το ενδεχόμενο να βρίσκονται πολύ κοντά στα χνάρια κυκλώματος δουλεμπόρων με έδρα την Κρήτη εξετάζουν οι τοπικές Αρχές, μετά τον εντοπισμό σήμερα Σάββατο σκάφους που έπλεε βόρεια της Ντίας... με το ανθρώπινο φορτίο να μετρά 34 άνδρες, μία γυναίκα και ένα 5χρονο κοριτσάκι.  

Είναι το πρώτο σκάφος με λαθρομετανάστες που όχι ερχόταν αλλά έφευγε από την Κρήτη, κάτι που έχει δημιουργήσει προβληματισμό στις Αρχές, με δεδομένο ότι το σκάφος αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ελληνικό νηολόγιο με έδρα τα Μάλια.

Τριάντα έξι στο σύνολο ανθρώπινες ψυχές, μεταξύ των οποίων και μια οικογένεια, στοιβαγμένες σε ένα πλοιάριο με προορισμό την Ιταλία. Όλοι τους ζούσαν μέχρι χθες στην Κρήτη... Και είναι επί της ουσίας το πρώτο καραβάνι λαθρομεταναστών που λόγω της κρίσης εντοπίζεται ότι φεύγει από το νησί για να βρει σε άλλη χώρα ένα καλύτερο αύριο.

Ο συναγερμός σήμανε το πρωί μετά από κλήση βοήθειας στην Αστυνομία αλλοδαπού που επέβαινε στο μικρό σκάφος και με σπαστά Ελληνικά τούς εξηγούσε τι είχε συμβεί. Άμεσα από το Λιμεναρχείο στήθηκε επιχείρηση, με τη συμμετοχή ναυαγοσωστικού του Λιμενικού Σώματος και ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας για τον εντοπισμό του σκάφους, που βρέθηκε τελικά βόρεια της Ντίας.

Κανένας από τους επιβάτες, που δεν έχουν τις ίδιες εθνικότητες, δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας ή τραυματισμό, ενώ, αν και δεν εντοπίστηκε καπετάνιος μέσα στο πλοιάριο, μετά τις πρώτες έρευνες… δύο εκ των επιβατών, που οδηγήθηκαν μάλιστα και στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου, εκτιμάται - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - ότι εμπλέκονται πιθανότατα σε αυτό το κύκλωμα.

Προσωρινά οι λαθρομετανάστες φιλοξενούνται σε χώρο του λιμανιού, ενώ αύριο πιθανότατα θα μεταφερθούν σε καταλληλότερο μέρος μέχρι να επαναπατριστούν.

Με εμφανή ανησυχία πάντως οι τοπικοί φορείς αναφέρθηκαν στο πρώτο κρούσμα μαζικής εξόδου από την Κρήτη ανθρώπων που αναζήτησαν αλλού καλύτερες συνθήκες ζωής, έχοντας ήδη μια φορά περάσει τη φάση της λαθραίας μετανάστευσης.

Οι έρευνες πάντως από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου συνεχίζονται με στόχο να φτάσουν στην άκρη του νήματος και πάντως σε όλους όσους εμπλέκονται στην υπόθεση. Από τον ιδιοκτήτη του σκάφους μέχρι ενδεχομένως άλλα άτομα που υποσχέθηκαν ένα καλύτερο αύριο στις 36 ψυχές… που ακόμη και με τις απόλυτα ιδανικές καιρικές συνθήκες… με αυτό το καρυδότσουφλο δεν υπήρχε πιθανότητα να φτάσουν… ποτέ στον προορισμό τους.

Σχόλια