default-image

Πέτυχαν να "χρυσώσουν" το ελαιόλαδο

Οικονομία
Πέτυχαν να "χρυσώσουν" το ελαιόλαδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε στα όνειρά τους δε βλέπουν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί τις τιμές τις οποίες πετυχαίνουν από πέρυσι για το προϊόν που οι ίδιοι εμπορεύονται μέσω της οργάνωσης που έχουν δημιουργήσει για το συμβατικό αλλά και για το βιολογικό λάδι από φέτος οι παραγωγοί της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Σητείας.

Οι ίδιοι συνεχίζουν για δεύτερο χρόνο φέτος να αναζητούν αγορές στο εξωτερικό, ενώ η απόφαση της διοίκησής τους είναι να μην πέσει η τιμή εκκίνησης του συμβατικού κάτω από τα 4 και η τιμή εκκίνησης του βιολογικού ελαιολάδου κάτω από τα 6 ευρώ το κιλό. Η "Ν.Κ." κατάγραψε και προβάλλει σήμερα τις απόψεις της προέδρου της οργάνωσης Βασιλείας Φραγκάκη, που καλεί τον ελαιοπαραγωγικό κόσμο της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας να μην πουλάει με τις σημερινές τιμές παραγωγού που προσφέρουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας αλλά και οι ιδιώτες έμποροι ελαιολάδου!

Αγνό

Οι 72 ελαιοπαραγωγοί-μέλη της ομάδας κατάφεραν πέρυσι και πούλησαν το προϊόν τους σε τιμές που ξεκίνησαν από 2,50 έως και 5,80 ευρώ το κιλό, πείθοντας τους αγοραστές τους ότι παράγουν αποδεδειγμένα ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο, χωρίς νοθείες, και με την πιστοποίηση του προϊόντος με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. «Έχουμε κάποια πρόταση που συζητάμε αυτές τις μέρες, για να δούμε ποια θα είναι η αντιπροσωπία μας στην Ελλάδα. Εφόσον κλείσουμε τη συμφωνία με την εξωτερική αγορά, μπορούμε στη συνέχεια απερίσπαστοι να συνεχίσουμε το έργο της αναζήτησης αγορών του εξωτερικού και του κλεισίματος συμφωνιών για τις εξαγωγές του προϊόντος μας», λέει η Βασιλεία Φραγκάκη.

100% έξτρα παρθένο

Η Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Σητείας προωθεί το προϊόν της, αναφέροντας ότι «είναι το ίδιο ελαιόλαδο με εκείνο που καταναλώνουμε κι εμείς στις οικογένειές μας για προσωπική χρήση. Είμαστε εναντίον οποιασδήποτε πρόσμειξης, παρόλο που είναι συνηθισμένη πρακτική στο εμπόριο. Ο καταναλωτής σπάνια έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει στην πρωταρχική του γεύση και ποιότητα το ελαιόλαδό μας. Συνήθως έχει αναμιχθεί με ελαιόλαδα κατώτερης ποιότητας. Εμείς εγγυόμαστε ότι το ελαιόλαδο της Ομάδας Ανεξάρτητων Παραγωγών Σητείας είναι 100% έξτρα παρθένο κατευθείαν από τους παραγωγούς του, χωρίς καμία ανάμειξη με προωθητές».

Ολοταχώς, μπροστά

Η πρόεδρος της οργάνωσης αποκαλύπτει στη "Ν.Κ." ότι, εκτός από τις περυσινές εξαγωγές στον Καναδά, αν και πρώτη χρονιά λειτουργίας της ομάδας, φέτος η Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Σητείας ετοιμάζεται για νέες εξαγωγές όπως στο Εκουαδόρ τον επόμενο μήνα, ενώ γίνονται συζητήσεις και με Βραζιλία όπως και Γερμανία, πάντα για μικρές ποσότητες ελαιολάδου. «Όλα αυτά έχουν αρχίσει. Αλλά είναι μικρά καλά νέα.

Μέχρι το Φεβρουάριο θα έχουμε πολύ περισσότερα καλά νέα για την πορεία της ομάδας μας. Φέτος έχουμε γύρω στους 300 τόνους συμβατικού ελαιολάδου και 7 τόνους περίπου βιολογικού. Στο Εκουαδόρ (στον Ισημερινό) θα στείλουμε δύο παλέτες, δηλαδή γύρω στον ένα τόνο, ενώ μια παλέτα θα στείλουμε στη Γερμανία. Μιλάμε, συνεπώς, για συμφωνίες γνωριμίας σε πρώτη φάση, για να ξεκινήσουμε. Κι επίσης δώσαμε προ ημερών ποσότητα ελαιολάδου στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Είχαμε μια μικρή ποσότητα σε αποθέματα και τώρα τα δίνουμε, ενώ διοργανώσαμε και μια καλή δράση στην Καρδίτσα και την Καλαμπάκα. Αλλά συνολικά στις περιοχές αυτές έχουν φύγει πάνω από 6 με 7 τόνοι ελαιολάδου», εξηγεί στην εφημερίδα μας η πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Σητείας Βασιλεία Φραγκάκη.

Υψηλές τιμές

Οι δηλώσεις της κ. Φραγκάκη - που την ώρα της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας βρισκόταν στο χωράφι της και μάζευε τις ελιές της - είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και αισιόδοξες για τη φετινή πορεία των τιμών, αρκεί - όπως τονίζει η ίδια - να σταματήσουν οι Κρητικοί ελαιοπαραγωγοί να μειοδοτούν οι ίδιοι σε βάρος του προϊόντος τους. «Εμείς φέτος ως διοίκηση έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε από τα 4 ευρώ να αγοράζουμε το λάδι των μελών μας. Και βέβαια αυτό έχει σχέση με το συμβατικό.

Γιατί έχουμε και το λάδι το βιολογικό, όπου αποφασίσαμε να το παίρνουμε πάνω από τα 6 ευρώ το κιλό. Είναι εφικτές αυτές οι τιμές. Εμείς πληρώνουμε σταδιακά το λάδι μας. Δηλαδή στις μεγάλες παρτίδες πληρώνουμε το προϊόν απευθείας στα μέλη μας. Όταν οι ποσότητες είναι μικρές, τότε μαζεύονται διάφορα μικροποσά και τα δίνουμε στο τέλος με εκκαθάριση».

Μάλιστα, η πρόεδρος της οργάνωσης ξεκαθαρίζει ότι φέτος έχουν πληρωθεί λάδια των μελών της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών Σητείας και με 5,80 ευρώ το κιλό, αλλά ήταν μικρές οι ποσότητες και σε λάδια της περυσινής χρονιάς.

Όσο για το εύλογο ερώτημα, «γιατί εσείς πληρώνετε τόσο καλύτερα τους παραγωγούς σας σε σχέση με όλους τους άλλους ιδιώτες και συνεταιριστές της Κρήτης», η κ. Φραγκάκη χαμογελάει απαντώντας: «Να σας πω γιατί. Όταν ο παραγωγός θα πάρει την κατάσταση στα χέρια του, δεδομένου ότι ο παραγωγός το πονάει το προϊόν του γιατί είναι στα χωράφια και το παλεύει, τότε τι κάνει; Θα βγει στην αγορά μόνος του και θα ψάχνει την καλύτερη δυνατή τιμή. Όταν λοιπόν διαπραγματεύεσαι το προϊόν σου μέσα από μια Ομάδα Ελαιοπαραγωγών σαν τη δική μας, τότε ολοένα και καλύτερες τιμές θα πετύχεις, απ' ό,τι θα πετύχαινες αν το δικό σου προϊόν το διαπραγματεύονται κάποιοι άλλοι έμποροι και συνεταιριστές»...

Η Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Σητείας έρχεται σε επαφή αμέσως όχι μόνο με τους ιδιώτες εμπόρους για να διαπραγματευτεί το προϊόν των μελών της, αλλά και με τους καταναλωτές. Και όπως λέει η κ. Φραγκάκη, η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ καλή μέχρι στιγμής. «Μάλλον τους αρέσουμε γιατί ξέρουν ότι από τον παραγωγό απευθείας θα πάρουν καλό προϊόν. Δε θα είναι νοθευμένο. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι εμείς έχουμε επάρκεια.

Το λάδι το κρατάμε. Το έχουμε στα χέρια μας. Το κρατάμε 12 μήνες το χρόνο, οπότε το διαπραγματευόμαστε και δεν το πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές, να φύγει όσο-όσο. Και ξέρει ο άλλος ότι θα βρίσκει λάδι πάντα», όπως λέει και φέρνει ως παράδειγμα την περυσινή άθλια χρονιά στο λάδι, που, ενώ οι τιμές δεν ξεπερνούσαν περίπου τα 2 με 2,10 ευρώ το κιλό, η ομάδα πλήρωσε τα μέλη της από 2,50 έως και 5,80 ευρώ το κιλό.

«Να μην κόβουν λάδι οι παραγωγοί με τις σημερινές τιμές. Εδώ οι Ισπανοί φέτος πουλούν το δικό τους βρομόλαδο 2,99 ευρώ το κιλό», καταλήγει.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News