Ειδήσεις

Περικοπές 5-6 δισ. ευρώ προετοιμάζει ο Σόιμπλε

Νέα περικοπή δαπανών ύψους 5 έως 6 δισ. ευρώ, προκειμένου να μηδενιστεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα το 2014, προετοιμάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ράινισε Ποστ" που επικαλείται πηγές του ίδιου υπουργείου.

Στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος CDU, που επικαλείται η εφημερίδα, επιβεβαίωσε τα σχέδια αυτά. «Εάν θέλουμε να επιτύχουμε το 2014 ένα μηδενικό διαρθρωτικό έλλειμμα, θα πρέπει να καλύψουμε μία τρύπα περίπου πέντε δισ. ευρώ. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει εφικτό παρά μόνον μέσω νέων μειώσεων στις δαπάνες», υποστήριξε μιλώντας στη "Ράινισε Ποστ" ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην Μπούντεσταγκ.

Οι συνομιλίες για τη μείωση στις δαπάνες εμπλέκουν όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, οι υπεύθυνοι του συντηρητικού κόμματος και οι φιλελεύθεροι εταίροι του FDP στην κυβερνητική συμμαχία είχαν συμφωνήσει για το μηδενισμό του ομοσπονδιακού ελλείμματος έως το 2014.

Η κυβέρνηση προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ για το 2013, που ισοδυναμεί στο 0,34% του γερμανικού ΑΕΠ. Το γερμανικό δημόσιο έλλειμμα περιλαμβάνει το έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης, αλλά και τα επιμέρους ελλείμματα των ομόσπονδων κρατιδίων, των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σχόλια