Ειδήσεις

Επίδομα θέρμανσης για περισσότερους εξαιτίας της αιθαλομίχλης

Να επεκταθεί η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους εξετάζει η κυβέρνηση, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα από την αιθαλομίχλη από τζάκια και ξυλόσομπες, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Σε συνεντεύξεις της, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μάρω Ευαγγελίδου, η οποία συμμετείχε την Πέμπτη σε σύσκεψη για το θέμα, ενημέρωσε ότι η πρόταση θα τεθεί στο υπουργείο Οικονομικών,ώστε να σταματήσει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης να υφίσταται.

Η κ. Ευαγγελίδου τόνισε ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που οξύνεται τον τελευταίο καιρό και που αναμένεται να έχει μακροχρόνιες συνέπειες. Όπως ανέφερε, οι ποσότητες των εκλυόμενων από την καύση μικροσωματιδίων είναι πολύ πάνω από το κανονικό, ωστόσο πρόβλημα αποτελεί πωςδεν υπάρχουν όρια συναγερμού.

Εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα ότι οι μετρήσεις που πραγματοποιούνται από το ΠΕΡΠΑείναι αξιόπιστες.

Η ίδια ανέφερε ότι χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα μέσα θέρμανσης και χαρακτήρισε μύθοτην άποψη πως η καύση ξύλου έχει καλύτερη απόδοση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι τελικά πραγματικά οικονομικό.

Τέλος υποστήριξε ότι η Πολιτεία ενεργοποιήθηκε εγκαίρως για το θέμα και ότι έχει εκπονηθεί στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ, και η οποία έγινε μετά από πολλές προειδοποιήσεις των επιστημόνων για μικροσωματίδια πολλές φορές πάνω από τα κανονικά επίπεδα, είχεχαρακτήρα περισσότερο "αναγνώρισης" του προβλήματος παρά λήψης μέτρων.

Στη δέσμη των δράσεων που συζητήθηκαν στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης περιλαμβάνονται η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.

Επίσης, εξετάζονται ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. σε Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κ.λπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλετ κ.λπ., αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα Περιβάλλοντος, για το μακροχρόνιο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με εσωτερικοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους και γνώμονα την παράμετρο της αειφορίας καθώς και της μακροχρόνιας χρήσης των φυσικών πόρων.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας κατά τη σύσκεψη υποστήριξε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων και τέθηκε επίσης το ενδεχόμενο της πρότασης προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, ενώ, παράλληλα, προτάθηκε και η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Τέλος, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που δεν ισχύει γενικώς με την κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη-μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το υπουργείο Υγείας.

Σχόλια