Ειδήσεις

Το "ψάχνουν" για το επίδομα ανεργίας

Τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στην καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (ελεύθερους επαγγελματίες) συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση με τις διοικήσεις των Ταμείων των ελευθέρων επαγγελματιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Επίσης συμμετείχαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, ο κ. Βρούτσης ανταποκρίθηκε στο αίτημα των διοικητών των Ταμείων να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ξεπερνά ενδεχόμενες ασάφειες της υπάρχουσας νομοθεσίας και δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή του μέτρου. Ο ίδιος έχει ζητήσει το θέμα να ρυθμιστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σημειώνεται ότι το επίδομα ανεργίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε θεσμοθετηθεί με το Νόμο 3986/2011 "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015" αλλά δεν έχει δοθεί έως σήμερα, αν και έχουν εισπραχθεί αντίστοιχες εισφορές από τον ΟΑΕΕγια τοεπίδομα ανεργίας από τους ασφαλισμένους (σημειώνεται πως από το 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν 10 ευρώ μηνιαία εισφορά, με τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν σε έναν "κουμπαρά", ωστόσο ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες).

Σύμφωνα με τους κοινωνικούς εταίρους, ο ΟΑΕΔ έχει εισπράξει 90 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία, τα οποία όμως έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταβολή συντάξεων του Οργανισμού.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, όπως λένε οι πληροφορίες, θα ορίζεται το ποσό του επιδόματος, η καταβολή του μέσω του ΟΑΕΔ και τα εισοδηματικά και ασφαλιστικά κριτήρια που θα τεθούν για τη χορήγησή του.

Επίσης, θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των εισφορών που έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ασφαλιστικούς φορείς για την υποστήριξη του επιδόματος καθώς και επιπλέον πόρων που ενδέχεται να απαιτηθούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η τελική πρόταση θα προβλέπει τα εξής:

- Θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ (πιθανότατα τα τρία έτη).

- Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς το ταμείο.

- Το χορηγούμενο ποσό θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης. Με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα κυμαίνεται από 180 έως 360 ευρώ.

- Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος θα εξαρτάται επίσης από τα έτη ασφάλισης και θα φτάνει μέχρι και τους 12 μήνες.

- Θα υπάρχει όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος.

- Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αναζητείται φόρμουλα, ωστόσο, για να καλυφθούν σε επόμενη φάση και οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι, οι οποίοι ωστόσο ασφαλίζονται με βάση την επαγγελματική ιδιότητα.

- Ο δικαιούχος θα πρέπει να μην εργάζεται και να μη λαμβάνει σύνταξη. Επιπλέον θα πρέπει να μένει μόνιμα στην Ελλάδα.

- Η διακοπή του επαγγέλματος θα πρέπει να έχει γίνει δύο ή τρεις μήνες (μένει να καθοριστεί) πριν τη λήψη του βοηθήματος.  

Η ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας θα παρουσιαστεί στην επόμενη σύσκεψη του υπουργού Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών φορέων, που έχει οριστεί για την επόμενη Παρασκευή, ενώ θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο-"σκούπα" που πρόκειται να καταθέσει εντός του Ιανουαρίου το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζονται κι άλλα ζητήματα, όπως η εφαρμογή του προγράμματος "Αριάδνη", εργασιακά θέματα, θέματα που αφορούν στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας και μέτρα για τη θωράκιση και την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

Σχόλια