default-image

Φόρος 22% σε όσους δε συλλέγουν αποδείξεις

Οικονομία
Φόρος 22% σε όσους δε συλλέγουν αποδείξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποινή φόρου 22% θα αντιμετωπίσουν κατά τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2013 όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν καταφέρουν να συλλέξουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις.

«Το πέναλτι για όσους δε μαζεύουν αποδείξεις θα είναι απλό», ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που μετείχε στη σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, υπονοώντας ότι στις προθέσεις του υπουργείου δε βρίσκεται πια η επιβολή ποινών "τριών ταχυτήτων", ανάλογα με το εισόδημα του φορολογουμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: για το 2013 οι μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να προσκομίσουν αποδείξεις που θα καλύπτουν το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος της χρονιάς. Η υποχρέωση αυτή ωστόσο δεν αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Η "ποινή φόρου" που αφορά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους δε θα κλιμακώνεται από 10% ως 22%, αλλά θα επιβάλλεται ενιαία και θα είναι - όπως όλα δείχνουν - 22% για όλους, επί του ποσού των αποδείξεων που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν. Το μέγιστο απαιτούμενο ποσό αποδείξεων ορίζεται στα 10.500 ευρώ.

Την ίδια υποχρέωση και ποινή θα έχουν και όσοι δηλώνουν πολύ υψηλά εισοδήματα. Αν και δε θα έχουν την έκπτωση φόρου τα εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ το χρόνο, και οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα υποχρεούνται να συλλέξουν αποδείξεις ύψους ίσου με το 25% των 42.000 ευρώ, αλλιώς θα πληρώνουν και αυτοί το "πέναλτι" με την εκκαθάριση του φόρου το 2014.

Το μέτρο οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να λάβει τη μορφή τροπολογίας στο φορολογικό νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News