Ειδήσεις

Προβλέψεις για 28% ανεργία στην Ελλάδα

Μελέτη της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst&Young προβλέπει αρνητικό ρεκόρ ανεργίας στην ευρωζώνη, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα παρουσιάζει ιδιαίτερα δύσκολη την οικονομική της κατάσταση, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 28%.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 ο αριθμός των ανέργων στην ευρωζώνη θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια από 18,7 εκατομμύρια που ήταν τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι ειδικοί της Ernst&Young υποστηρίζουν ότι και το 2013 θα υπάρξει κάμψη της ανταγωνιστικότητας, κάτι που θα φέρει τη νέα αυτή αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική οικονομική επίδοση των χωρών της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,2%, συνοδεύοντας την κάμψη του 0,4% που καταγράφτηκε το 2012. Όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης, «έπεται άλλη μια δύσκολη χρονιά για την ευρωζώνη».

Ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι - σύμφωνα την ίδια μελέτη - η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία. Σε ό,τι αφορά χώρα μας, προβλέπεται νέα μείωση του ΑΕΠ έως και 4,3%, ενώ η ήδη πολύ υψηλή ανεργία αναμένεται να κάνει νέο άλμα ανόδου φτάνοντας το 2013 στο 28%. Η μελέτη προβλέπει πάντως ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει μετά από δύο χρόνια, το 2015, στην Ελλάδα.

Αλλά και στην Ισπανία οι ειδικοί της Enrst&Young προβλέπουν άνοδο του δείκτη ανεργίας στο 27%. Παρά τη μείωση του αριθμού των ανέργων στην Ισπανία με το κλείσιμο του 2012 - για πρώτη φορά μετά το περασμένο καλοκαίρι - οι πολιτικοί της χώρας αιτιολογούν την εν λόγω μείωση παραπέμποντας στο γεγονός ότι την περίοδο των Χριστουγέννων απασχολούνται παραδοσιακά περισσότεροι εργαζόμενοι εξαιτίας της παροδικής αύξησης των αναγκών στην αγορά εργασίας.

Αντίθετα, καλή είναι η εικόνα στη Γερμανία, παρά την άνοδο κατά 88.000 του αριθμού των ανέργων τον τελευταίο μήνα του 2012. Το Δεκέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση διαμορφώθηκε στα 2.840.000 και το αντίστοιχο ποσοστό στο 6,7%, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας. 

Σχόλια