default-image

Χαβιάρι 65.000 ευρώ το κιλό!

Life
Χαβιάρι 65.000 ευρώ το κιλό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αυστρία είναι γνωστή για το χιόνι της, τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία και βεβαίως τη σοκολάτα και το σνίτσελ. Τώρα όμως ο πλανήτης γνωρίζει ένα άλλο πρόσωπο αυτής της μικρής χώρας των Άλπεων. Καθότι η Αυστρία μπαίνει στην παγκόσμια αγορά χαβιαριού συναγωνιζόμενη τους μεγάλους παραγωγούς, Ιράν και Ρωσία όχι για την ποσότητα αλλά για την ποιότητα και βεβαίως την τιμή. Μια οικογενειακή επιχείρηση σε χωριό κοντά στο Σάλτσμπουργκ, η μόνη που ασχολείται με το χαβιάρι στην Αυστρία ρίχνει στην αγορά την εκλεκτή λιχουδιά για μόλις 65.000 ευρώ το κιλό!   Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο λευκό χαβιάρι από αλμπίνο οξύρρυγχους που όπως αποκαλύπτει ο γιος της οικογένειας είναι πολύ δύσκολο να εκτραφούν και να επιβιώσουν λόγω του γενετικού τους ελαττώματος που τα καθιστά πιο ευάλωτα στις ασθένειες. Όμως μετά από πολλά χρόνια πειραματισμών η οικογένεια κατάφερε επιτέλους να δημιουργήσει τον πρώτο πληθυσμό λευκών οξύρρυγχων και λευκού χαβιαριού το οποίο είναι ανάρπαστο από τη Νέα Ζηλανδία έως τη Σιγκαπούρη. Για όποιες τσέπες φυσικά αντέχουν ένα τέτοιο κόστος. Σύμφωνα με τους παραγωγούς απαιτούνται περίπου 12 χρόνια  έως ότου οι οξύρρυγχοι γίνουν σεξουαλικά ώριμοι ώστε να γεννήσουν αβγά που ζυγίζουν περί τα 250 γραμμάρια. Το χαβιάρι τους είναι ανάρπαστο και οι τιμές κυμαίνονται από 14.000 έως 65.000 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα. Και αν συνεχίζετε να μένετε με το στόμα ανοικτό ακούγοντας την τιμή σκεφτείτε ότι η παγκόσμια παραγωγή είναι μόλις 10-20 κιλά το χρόνο.   

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News