Ειδήσεις

Κόβουν το επίδομα σε 23.000 Κρητικούς

Πρωτοχρονιάτικο... μποναμά τη διακοπή του επιδόματος ανεργίας έφερε το νέο έτος σε όσους έχασαν τη δουλειά τους. Από 1/1/2013, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, για να μπει ένας απολυμένος στο ταμείο θα πρέπει, αν έχει επιδοτηθεί τα τελευταία 4 χρόνια, να μην έχει συμπληρώσει 18 μηνιαία επιδόματα, δηλαδή 450 ημέρες επιδότησης.

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στην Κρήτη. 23.000 άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό και κάθε χρόνο το χειμώνα συντηρούνταν από την επιδότηση του ΟΑΕΔ φέτος κινδυνεύουν να μην τη λάβουν. «Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που πληρώνουμε για να έχουμε ταμείο ανεργίας και οι αγώνες θα ξεκινήσουν εντός των ημερών», διαμηνύει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης.

Ο νέος νόμος

Αναλυτικότερα, με... ψαλίδι στα χέρια ήρθε ο καινούργιος χρόνος και για τους άνεργους. Μέσα στον καταιγισμό των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω μνημονίων περιλαμβάνεται και διακοπή του επιδόματος ανεργίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, όσοι έχουν εισπράξει περισσότερα από 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή έχουν λάβει από τον ΟΑΕΔ 18 μηνιαία επιδόματα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα μείνουν εκτός ταμείου ανεργίας.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που εδώ και 4 χρόνια έμπαινε στο ταμείο ανεργίας για 6 μήνες κάθε χρόνο και λάμβανε 150 ημέρες επιδότησης, συνολικά 600 ημέρες επιδότησης, φέτος δε θα μπει. Σύμφωνα το νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ από 1/1/13, δεν έχει δικαίωμα να λάβει πάνω από 450 ημέρες επιδότησης. Από 1/1/14 τα ημερήσια επιδόματα μειώνονται ακόμη περισσότερο και φτάνουν τα 400.

Αναταραχή

Το άκουσμα της είδησης άφησε άναυδους χιλιάδες ανυποψίαστους ανέργους που ασχολούνται με τα εποχικά και τα τουριστικά επαγγέλματα. Με δεδομένο ότι στην Κρήτη οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ξεπερνούν τους 23.000, οι αντιδράσεις αναμένονται σφοδρές. Αναταραχή για χιλιάδες οικογένειες, που θα δουν τον προγραμματισμό τους να τινάζεται στον αέρα, αφού πάνω από ένα μέλος τους ασχολείται με τον τουρισμό.

Από φέτος κανείς ξενοδοχοϋπάλληλος δε θα μπορεί να μπει με τα νέα δεδομένα στο ταμείο ανεργίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό σημαίνει πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με 4 και 5 μήνες δουλειά θα πεινούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο. «Με αυτά τα λίγα χρήματα που παίρναμε από το ταμείο ζούσαμε. Τώρα δε θα έχουμε ούτε αυτά», συμπλήρωσε, διαμηνύοντας ότι θα ξεκινήσουν άμεσα κινητοποιήσεις.

«Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που πληρώνουμε για να έχουμε ταμείο ανεργίας και οι αγώνες θα ξεκινήσουν εντός των ημερών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρετίνης. Η διάταξη που φέρνει τα πάνω κάτω για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των ανέργων δεν αγγίζει όσους άρχισαν να λαμβάνουν το μηνιαίο επίδομα ανεργίας πριν από τη 1/1/2013. Δεν ισχύει το ίδιο για όσους η επιδότηση ξεκινά από την πρώτη μέρα του 2013, αλλά και για όσους απολύθηκαν από τις 23 Δεκεμβρίου του 2012 και μετά.

Η επιδότηση ξεκινά 7 ημέρες μετά και έτσι υπάγονται στα νέα δεδομένα.

Τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, τι αλλάζει

Οι αλλαγές δεν άφησαν αλώβητο ούτε τα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα που λαμβάνουν οι άνεργοι. Μπαίνοντας στο ταμείο ανεργίας για δύο μήνες ο άνεργος λάμβανε ολόκληρο το δώρο του Πάσχα. Σήμερα χρειάζεται 4 μήνες. Το δώρο Χριστουγέννων το λάμβανε ολόκληρο με 4 μήνες επίδομα ανεργίας, ενώ σήμερα απαιτούνται 8 μήνες, διαφορετικά το λαμβάνει, αλλά μειωμένο.

«Ένας, για να πάρει το δώρο ολόκληρο τα Χριστούγεννα, πρέπει να είναι στο ταμείο ανεργίας οκτώ μήνες, από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου, και δικαιούται κάθε μήνα επιδότησης τρία ημερήσια επιδόματα δώρο. Παλιά έπαιρνε το επίδομα για το Πάσχα με δύο μήνες επιδότησης, τώρα θέλει 4 μήνες, από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου», ανέφερε  μεταξύ άλλων ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΟΑΕΔ Κρήτης Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΑΕΔ θα αναζητήσει σε ποιους έχει χορηγήσει επίδομα ανεργίας την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι το Δεκέμβριο του 2012. Αν εντοπίσει περιπτώσεις ανέργων που υπάγονται στα νέα δεδομένα κι έχουν συμπληρώσει τις 450 ημέρες ανεργίας, θα σταματάει αυτόματα την επιδότηση.

Ρεπορτάζ:

Ιωάννα Βλαχάκη-Μαρία Μαυρωμάτη

Σχόλια