default-image

Τι φέρνει το 2013 στην Αυτοδιοίκηση

Ελλάδα
Τι φέρνει το 2013 στην Αυτοδιοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο ζουν... ελπίζουν αιρετοί και εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, που υποδέχτηκαν προβληματισμένοι τη νέα χρονιά και κάθε άλλο παρά τρέφουν όνειρα και προσδοκίες για το 2013.

Το 2012 έκλεισε με θερμό και επεισοδιακό τρόπο, με φόντο φυσικά τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας και στα μέτρα του μεσοπρόθεσμου.

Το 2013 ξεκινά εξίσου «θερμά» αφού θα κορυφωθεί η δικαστική μάχη κατά της διαθεσιμότητας. Ενώ η συνέχεια δεν προβλέπεται ακριβώς... ευοίωνη για αυτοδιοικητικούς και εργαζόμενους... Δήμοι και περιφέρειες θα κινηθούν στον ασφυκτικό κλοιό του νέου μνημονίου. Και σε ένα σκηνικό που συνθέτουν περικοπές εσόδων από το κράτος, πιθανές απολύσεις, μηδενικές προσλήψεις, οικονομικά και χρέη των δήμων στο κόκκινο. Και παράλληλα, αυστηρή επιτήρηση των ΟΤΑ...

Το σίγουρο είναι πως μετά τη γιορτινή ραστώνη των ημερών θα ξεκινήσει η αγωνία στους κόλπους των ΟΤΑ. Μέχρι το Μάρτιο αναμένεται να έχουν ληφθεί οριστικές πλέον αποφάσεις από τα ελληνικά δικαστήρια για τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων ΙΔΑΧ ΔΕ που κέρδισαν την προσωρινή τους παραμονή στις υπηρεσίες τους.

Θυμίζουμε ότι στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου η αγωνία των 26 εργαζόμενων που δικαιώθηκαν προσωρινά θα λήξει θετικά ή αρνητικά στις 8 Φεβρουαρίου, όταν και θα εκδικαστούν οριστικά τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει...

Ξέχωρα από το μέτωπο της διαθεσιμότητας, οι δήμοι δεν έχουν να περιμένουν ευχάριστα πράγματα από τη νέα χρονιά. Προσεχώς και για τα επόμενα 3-4 χρόνια δεν προβλέπονται προσλήψεις...

Τα «τσεκουρεμένα» έσοδα από το κρατικό ταμείο αναμένεται να μείνουν έτσι. Ή, πολύ πιθανό, να μειωθούν ακόμα περισσότερο... Δήμοι και περιφέρειες θα έχουν συνεχώς ένα «μπαμπούλα» πάνω από το κεφάλι τους. Το λεγόμενο Παρατηρητήριο-Εποπτεία, στο οποίο θα υπαχθούν οι ΟΤΑ στην περίπτωση που αποκλίνουν από τους προϋπολογισμούς τους.

Σε αυτή την περίπτωση οι δήμαρχοι θα πάψουν να κάνουν ουσιαστικά κουμάντο στους δήμους τους. Το «μάρμαρο» βέβαια θα πληρώσουν οι ίδιοι οι δημότες μέσω της αύξησης των τελών που θα επιβάλλεται απευθείας, δίχως να ερωτώνται οι αιρετοί, από τον επίτροπο...

Οι αιρετοί βέβαια θα έχουν αρνητικές εξελίξεις και επί προσωπικού, αφού μειώνονται οι αντιμισθίες και οι αποζημιώσεις αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών συμβουλίων κ.τ.λ.

Ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική πολιτική

Βέβαια, δεν είναι όλα αρνητικά. Ένα θετικό για τους πολίτες που αναμένεται στο 2013 στο αυτοδιοικητικό μέτωπο είναι η ακόμα μεγαλύτερη δραστηριοποίηση και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής από τους ΟΤΑ.

Το τρέχον έτος αναμένεται να επιδεινωθεί η κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών, με τους δήμους και τις περιφέρειες να καλούνται να καλύψουν το κενό του κράτους. Ήδη, από το 2012, με την αρωγή πολιτών, αλλά και της Εκκλησίας, κατάφεραν να δημιουργήσουν 3.000 δομές/κοινωνικά δίκτυα κατά της φτώχιας [παιδικοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κοινωνικά ιατρεία, λαχανόκηποι, τράπεζα χρόνου, δωρεάν διανομή τροφίμων, κίνημα κατά των μεσαζόντων, Βοήθεια στο Σπίτι (που "μεταμορφώνεται" σε Φροντίδα κατ' Οίκον το 2013), ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, κοινωνικά φροντιστήρια κ.τ.λ.], στις οποίες καθημερινά εξυπηρετούνται πάνω από 450.000 πολίτες.

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News