Ειδήσεις

Επιμένουν μεσογειακά...

Μια νέα πτυχή της ευεργετικής επίδρασης της μεσογειακής διατροφής ανέδειξε ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν της Μ. Βρετανίας, καθοδηγούμενη από το Χανιώτη ερευνητή Μάρκο Κλωνιζάκη.

Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν άτομα άνω των 50 ετών, χωρίς προηγούμενη επαφή με άσκηση, τα οποία μέχρι την έναρξη της έρευνας ακολουθούσαν μια τυπική διατροφή «δυτικού τύπου», βασισμένη στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, στη χρήση κορεσμένων ελαίων και με ελάχιστη κατανάλωση οσπρίων και ελαιωδών ψαριών.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες - στην πρώτη οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης για 8 εβδομάδες, ενώ στη δεύτερη τούς ζητήθηκε επιπροσθέτως να προσαρμόσουν τη διατροφή τους στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής για την ίδια χρονική περίοδο.

Όπως δήλωσε ο δρ. Μάρκος Κλωνιζάκης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «ο στόχος της μελέτης ήταν διπλός. Από την μία θέλαμε να διερευνήσουμε το αν ο συνδυασμός ήπιας άσκησης και εφαρμογής της μεσογειακής διατροφής ήταν δυνατός, σε μια ηλικιακή ομάδα που παραμένει εργασιακά ενεργή (πράγμα που επηρεάζει την επιτυχία τέτοιων παρεμβάσεων) και δεν είχε προηγούμενη επαφή και με τις δύο αυτές παρεμβάσεις.

Κατά δεύτερον, θέλαμε να δούμε αν υπήρχε ουσιαστικό όφελος στην υγεία των μικρο-αγγείων από την εισαγωγή της μεσογειακής διατροφής στο διαιτολόγιό τους.

Αν και η έρευνά μας έγινε σε πιλοτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από θετικά. Από τη μία διαπιστώσαμε ότι η "ήπια προσέγγιση" της εφαρμογής του μοντέλου "ήπια άσκηση/μεσογειακή διατροφή" ήταν επιτυχημένη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη - και ευάλωτη κλινικά - ηλικιακή ομάδα.

Από την άλλη βρήκαμε ότι η υγεία του ενδοθηλίου των μικρών μας αγγείων, η οποία είναι καθοριστική σε σειρά ασθενειών και παθήσεων τόσο σε αυτά όσο και στις αρτηρίες μας, βελτιώνεται σημαντικά ακόμα και έναντι της ομάδας που ακολούθησε μόνο το πρόγραμμα άσκησης. Αυτό είναι ένα βήμα παραπέρα στα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, δεδομένου ότι η γνώση μας περιοριζόταν είτε στα αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών βασισμένων στη χρόνια έκθεση στη μεσογειακή διατροφή, είτε σε μικρές μελέτες προσαρμοσμένες στη μελέτη της καρδιακής λειτουργίας.

Εμείς προχωρήσαμε, μελετώντας τα αποτελέσματα σε μικρό χρονικό ορίζοντα, σε μια ηλικιακή ομάδα στην οποία δεν υπήρχε πρότερη μελέτη και σε μια χώρα που η παραδοσιακή διατροφή και τα διατροφικά έθιμα απέχουν παρασάγγας από το διατροφικό μοντέλο της Μεσογείου».

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν ήδη τόσο σε εθνικά όσο και διεθνή συνέδρια (όπως το 25ο Συνέδριο της Διεθνούς Αγγειολογικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στην Πράγα) και έχουν γίνει δεκτά προς δημοσίευση στο διεθνώς αναγνωρισμένο, ιατρικό περιοδικό Clinical Science. Για την περαιτέρω χρηματοδότηση της έρευνας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι βρετανικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ «Waitrose» και «Asda», οι οποίες έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στο λανσάρισμα νέων προϊόντων υγιεινής διατροφής στα βρετανικά νησιά.

Σχόλια