Ειδήσεις

Περάστε στο τέλος του μηνός

Όχι μόνο μειωμένες σε σχέση με το 2012 αλλά και με μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή τους θα είναι οι συντάξεις από τώρα και μετά. Κι αυτό διότι αλλάζει ο τρόπος καταβολής των συντάξεων, ενώ, ως γνωστόν, με βάση το νέο μνημόνιο, πλέον με το νέο έτος θα είναι και μειωμένες από 5 έως και 20%.

Για "καζάνι έτοιμο να εκραγεί" μιλάει στη "Ν. Κρήτη" ο πρόεδρος των συνταξιούχων του νομού Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς, τονίζοντας ότι πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε στις πιο απλές και στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητάς του!

Συγκεκριμένα, αλλάζει ο τρόπος καταβολής των συντάξεων από τώρα και μετά, δεδομένου ότι με νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από τον τρέχοντα μήνα καθιερώνεται η ενιαία ημέρα πληρωμής των συντάξεων. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα προκαταβάλουν από τον Ιανουάριο του 2013 τις συντάξεις (κύριες, επικουρικές) και τα μερίσματα στους συνταξιούχους στην τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Έτσι π.χ. το ΙΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου, δηλαδή την Πέμπτη 31, αντί της Τρίτης 22 του μηνός. Το ίδιο θα γίνει σε όλα τα ταμεία.

Οι μειώσεις

Η αλλαγή γίνεται για τον εντοπισμό των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ στις οποίες θα επιβάλλονται από 1/1/2013 οι νέες εισφορές 5%-20% και για τον έλεγχο των δικαιούχων.

Ως γνωστόν, με το νέο μνημόνιο προβλέπονται από 1-1-2013 οι παρακάτω περικοπές στις συντάξεις (κύρια και επικουρική μαζί):

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.000,01 έως 1.500 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 5%.

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2.000 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 10%.

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2.000,01 έως 3.000 ευρώ η μείωση ανέρχεται σε 15%.

- Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 3.000,01 και άνω η μείωση ανέρχεται σε 20%.

Η μείωση γίνεται στο σύνολο της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης ή κύριων συντάξεων ή κύριας και επικουρικής σύνταξης ή μερίσματος. Το ποσοστό μείωσης θα υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων που εναπομένει μετά τις τυχόν άλλες μειώσεις που έχουν επιβληθεί.

«Δεν πάει άλλο»

«Ο κόσμος είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί, δεν πάει άλλο», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Κριαράς. «Η κατάσταση κάθε τόσο χειροτερεύει. Το ένα χαράτσι ακολουθεί το άλλο. Το κόστος ζωής έχει "βγει" τα τελευταία χρόνια κατά 50 με 60% πάνω. Τώρα, με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, θα αυξηθούν όλα τα είδη.

Στα φάρμακα, κάθε τόσο αναγκάζουν τους συνταξιούχους να πληρώνουν και να περιμένουν μετά ένα χρόνο να πάρουν τα λεφτά τους. Η κατάσταση είναι φρικτή».

Για την ενιαία πληρωμή των συντάξεων, ο κ. Κριαράς μας λέει χαρακτηριστικά: «Άλλο μαρτύριο κι αυτό. Να περιμένει ο συνταξιούχος τέλος του μηνός να πληρωθεί. Είναι ουσιαστικά ένα χαράτσι παραπάνω στους συνταξιούχους. Και κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορη», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια