default-image

Μεγαλοκαταθέτες εντός και εκτός λίστας στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ

Οικονομία
Μεγαλοκαταθέτες εντός και εκτός λίστας στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή από μεγαλοκαταθέτες των οποίων τα ονόματα περιέχονται στη λίστα Λαγκάρντ διαπιστώνει το ΣΔΟΕ, στο "μικροσκόπιο" του οποίου βρίσκεται περίπου το 50% των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτήν.

Από τους 2.062 καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα πολλοί είναι εκείνοι που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν ως νόμιμο εισόδημα τα ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους.

Εντωμεταξύ, έσοδα 2 δισ. ευρώ αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τη φορολόγηση Ελλήνων οι οποίοι χωρίς να δηλώσουν έσοδα έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.

Το υπουργείο διαθέτει λίστα 54.000 προσώπων και επιχειρήσεων που έβγαλαν μεγάλα ποσά καταθέσεων στο εξωτερικό την περίοδο αυτή, χωρίς να δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Συνολικά διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων διαπιστώθηκαν σε περίπου 25.000 φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Η ΓΓΠΣ ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία καλούνται οι ύποπτοι φοροδιαφυγής να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκρυψαν και να πληρώσουν τους έξτρα φόρους.

Παράλληλα το ΣΔΟΕ απέστειλε πρόσφατα προειδοποιητική επιστολή στους πρώτους 14.000 καταθέτες για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι φυγάδευσαν "μαύρο χρήμα" στο εξωτερικό, ενώ σύντομα θα αποσταλούν και άλλες 10.000 επιστολές στους υπόλοιπους καταθέτες. Με το ειδοποιητήριο καλούνται εντός 20 ημερών από τη λήψη του να δώσουν εξηγήσεις για τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους και προκύπτουν με βάση τις δηλώσεις τους.

Μάλιστα εντός Ιανουαρίου το ΣΔΟΕ θα προχωρήσει στη φορολόγηση των καταθέσεων (με συντελεστή 45% μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα και προσαυξήσεις) στην περίπτωση που οι κάτοχοί τους δεν μπορέσουν να τις δικαιολογήσουν. Στην "πρώτη γραμμή" βρίσκονται εμβάσματα ύψους 7 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News