Ειδήσεις

Σωτήρια λύση για τις απειλούμενες τίγρεις σε παγκόσμιο επίπεδο

Οι απειλούμενες τίγρεις βρίσκονται πλέον σε πρόγραμμα προστασίας, χάρη στην ισχυρή πρωτοβουλία και συνεργασία της κυβέρνησης της Ινδίας με την Ταϊλάνδη και τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες μέσα στην εβδομάδα.

Ο Τζο Γουόλστον, εκτελεστικός διευθυντής για τα Προγράμματα Διατήρησης της Άγριας Ζωής στην Ασία (WCS), συνεχάρη τις τρεις χώρες για την ανάληψη δράσης για την προστασία των πληθυσμών της τίγρης στα εδάφη τους.

Μόνο 6 υποείδη της τίγρης έχουν απομείνει στον κόσμο και ζουν σε 13 χώρες της Ασίας, ενώ το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού τους έχει μειωθεί κατά 93%.

«Υπάρχουν παράγοντες που είναι απαραίτητοι για να επανέλθουν οι τίγρεις, αλλά χωρίς την πραγματική δέσμευση από τις κυβερνήσεις δε θα υπάρξει καμία επιτυχία», δήλωσε ο Γουόλστον.

Στα εθνικά πάρκα Ναγκαραχόλ και Μπαντιπούρ της Ινδίας, ένας συνδυασμός αυστηρής περιπολίας επιτήρησης, επιστημονικής παρακολούθησης, αλλά και εθελοντικής μετεγκατάστασης των ανθρώπων μακριά από τους οικότοπους της τίγρης βοήθησε σημαντικά τα συγκεκριμένα αιλουροειδή να ανακάμψουν σε ικανοποιητικό βαθμό στα δύο εθνικά πάρκα.

«Αυτή η επιτυχία είναι δυνατή μόνο επειδή η ινδική κυβέρνηση της Καρνατάκα είναι αφοσιωμένη στη διατήρηση της τίγρης», εξηγεί ο Γουόλστον.

Στη Ρωσία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέταξαν έναν νέο νόμο που καθιστά τη μεταφορά, πώληση και κατοχή των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων ποινικό αδίκημα και όχι απλώς αστικό έγκλημα. Το νέο νομοσχέδιο "μπαλώνει" το κενό νόμου που επέτρεπε μέχρι σήμερα στους λαθροθήρες να ισχυρίζονται ότι βρήκαν τα ζώα ήδη νεκρά.

Η Ρωσία, επίσης, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου για την ασφαλή διέλευση της τίγρης που συνδέει τα οχυρά αναπαραγωγής του ζώου σε Ρωσία και Κίνα. «Οι διάδρομοι αυτοί επιτρέπουν στις τίγρεις να κινούνται μεταξύ διαφορετικών περιοχών και να αναπαράγονται, γεγονός που κάνει πιο υγιείς και γενετικά ισχυρούς τους πληθυσμούς», εξηγεί ο Γουόλστον.

Παράλληλα η Ταϊλάνδη προσέλαβε 60 νέους φύλακες και περιπολούν το καταφύγιο Άγριας Ζωής Huai Kha Khaeng, ενώ φέτος οι αρχηγοί των συμμοριών λαθροθηρίας καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών, οι πιο αυστηρές ποινές φυλάκισης για λαθροθηρία στην ιστορία της χώρας.

Οι επιτυχίες στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Ρωσία αποδεικνύουν ότι οι τίγρεις δεν είναι καταδικασμένες, ενώ υπάρχει ελπίδα να ευαισθητοποιηθούν και άλλες χώρες.

Πηγή: iefimerida.gr  

Σχόλια