Ειδήσεις

Ποδαρικό με νέους φόρους

Σε ρυθμούς 2013 κινείται πλέον η Κρήτη και η Ελλάδα. Νέα χρονιά, νέες ελπίδες, νέα όνειρα. Αλλά δυστυχώς και νέες... δυσάρεστες εκπλήξεις για την τσέπη μας. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού το νέο έτος επιφυλάσσει φέρνει μαζί του ριζικές αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτου θα κληθούν σε ρόλο... Αϊ Βασίλη να κάνουν το ''δωράκι'' τους για να καλυφθούν προβλέψεις εσόδων περί τα 3 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά.

Το σχετικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ήδη αρχίσει να εκπονείται από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Οι βασικότερες παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει αφορούν: α) Στη θέσπιση του νέου ενιαίου φόρου επί των ακινήτων που θα αντικαταστήσει το επίμαχο σήμερα χαράτσι της ΔΕΗ και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, β) την επέκταση των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα στα εκτός σχεδίου ακίνητα και στα αγροτεμάχια και γ) τη μείωση των αφορολόγητων ορίων για αγορά πρώτης κατοικίας, καθώς και για γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές.

Πριν πάμε όμως σε αυτά που ετοιμάζονται να έρθουν, δε θα πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα που ήδη  είναι μπροστά μας. Τα μέτρα δηλαδή που περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται στη Βουλή. Μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν από το νέο έτος ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού με βάση τις διατάξεις του εν λόγω σχεδίου το 2013:

* Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για το εισόδημα έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι μικροϊδιοκτήτες με αποκλειστικό εισόδημα από ενοίκια επιβαρύνονται, ενώ αντίθετα ευνοούνται οι φορολογούμενοι που εκτός από το εισόδημα από ακίνητα έχουν και άλλες πηγές εισοδήματος. Ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων, που ανέρχεται σε 1,5% επί του μισθώματος για τις κατοικίες και σε 3% για τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και τους επαγγελματικούς χώρους διατηρείται.

* Επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, επί ακινήτου ή ιδανικού μεριδίου αυτού ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή ιδανικού μεριδίου αυτού που αποκτάται με οποιαδήποτε αιτία και μετά την κτήση του μεταβιβάζεται περαιτέρω με επαχθή αιτία επιβάλλεται φόρος στη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης αυτού και της τιμής πώλησής του.

Στο φόρο υπεραξίας δεν υπόκεινται:

α) Το κέρδος που πραγματοποιείται από εμπορική δραστηριότητα αγοραπωλησίας ακινήτων.

β) Το κέρδος που πραγματοποιείται από την πώληση ακινήτου, πάγιου περιουσιακού στοιχείου, νομικού προσώπου.

γ) Το κέρδος μέχρι 25.000 ευρώ που πραγματοποιείται από μεταβίβαση ακινήτου και εφόσον το ακίνητο αυτό έχει διακρατηθεί για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών.

* Καταργούνται, μεταξύ άλλων, οι φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν έκπτωση φόρου (10%) για τους τόκους στεγαστικών δανείων, αλλά και για τα ενοίκια.

Τι μας περιμένει πιο πίσω...

Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσα στο 2013 θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το ΦΑΠ.

Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμη δεν έχει "κλειδώσει" το ύψος του αφορολογήτου ορίου για το νέο φόρο, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και το ΦΑΠ, καθώς φαίνεται να απομακρύνεται προς το παρόν τουλάχιστον το ενδεχόμενο να μη θεσπιστεί αφορολόγητο και να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ (EUR=X) Για το θέμα, ωστόσο, αναμένεται να ληφθεί οριστική απόφαση αμέσως μετά τις γιορτές από τη διακομματική επιτροπή, η οποία έχει συμφωνήσει στους βασικούς άξονες του νέου καθεστώτος που θα προβλέπουν:

* Αφορολόγητο όριο στις 50.000 ή 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας.

* Για τα φυσικά πρόσωπα η νέα κλίμακα να έχει 7-9 φορολογικά κλιμάκια, ενώ οι συντελεστές να ξεκινούν από 0,1% ή 0,15% και να φτάνουν μέχρι 2% ή 2,5% για ακίνητη περιουσία όμως που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τα 3.000.000 ή 4.000.000 ή 5.000.000 ευρώ.

* Για τα νομικά πρόσωπα η φορολόγηση των ακινήτων τους να γίνει όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%) αλλά με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.).

* Ο νέος φόρος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια. Ουσιαστικά σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα...

Του Μπάμπη Σαββίδη

Σχόλια