default-image

Στουρνάρας: Εντός στόχων ο προϋπολογισμός

Οικονομία
Στουρνάρας: Εντός στόχων ο προϋπολογισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα «μέσα στο Δεκέμβριο ο στόχος για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5 % του ΑΕΠ θα επιτευχθεί - και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα», αν και έσπευσε να σημειώσει ότι «είμαι λίγο επιφυλακτικός, μέχρι να δω και τα τελευταία νούμερα».

Παράλληλα, ο υπουργός εκτίμησε ότι το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012 και να δούμε - για πρώτη φορά - στοιχεία ανάκαμψης μετά το δεύτερο εξάμηνο το 2013. «Παραμένω αισιόδοξος - αν και επιφυλακτικός» δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha. «Είμαι ο πρώτος που δηλώνω ότι το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά» συμπλήρωσε και συνέχισε αναφέροντας ότι το 2013 «είναι η χρονιά που θα αποδειχθεί εάν μπορέσουμε να ξεφύγουμε προς τον γκρεμό και να σωθούμε. Έχουμε όλα τα στοιχεία να γίνει αυτό και ελπίζω ότι το πολιτικό σύστημα θα επιδείξει πράγματι τη συναίνεση που πρέπει για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το βασικό στόχο».

Επίσης, πρόσθεσε ότι φέτος «θέλουμε να πάρουμε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, να δούμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα το 2020 ή το 2025 και με τι μέσα θα πάμε εκεί που επιδιώκουμε».

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στα προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις των επόμενων δόσεων. «Το 2013 έχουμε να εκπληρώσουμε ορισμένες υποχρεώσεις για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις. Μέσα στον Ιανουάριο το βασικό είναι το «μίνι» φορολογικό», ενώ υποστήριξε ότι «θέλουμε να ξεκινήσουμε με μια ομάδα εργασίας και το «μάξι» φορολογικό που θα κατατεθεί Απρίλιο- Μάιο και εκεί πραγματικά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη φοροδιαφυγή, καθώς και για το διοικητικό και ποινικό κομμάτι».

Γα τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποπληρωθούν έως το πρώτο εξάμηνο και εκτίμησε πως από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και ειδικά προς το τέλος του έτους, τρίμηνο με το τρίμηνο, θα έχουμε ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Για το ζήτημα της «λίστας Λαγκάρντ» και πιθανή εμπλοκή του ενόψει της προανακριτικής ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «σε μία Δημοκρατία καθένας κάνει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός. Εγώ έκανα το καθήκον μου. Εγώ έφερα την αυθεντική λίστα- δεν την έφερε κάποιος άλλος- σε χρόνο ρεκόρ και με άμεσες διαδικασίες. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να με βάλει στο κάδρο, ας με βάλει, δεν έχω αντίρρηση».

Επίσης, δήλωσε ότι δεν το περίμενε να έχουν αφαιρεθεί κάποια ονόματα, αλλά σημείωσε ότι «ας περιμένουμε όμως τη Δικαιοσύνη να καταλήξει, ας μην προτρέχουμε. Υπάρχει και το τεκμήριο της αθωότητας».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα αρχίσουν να γίνονται και σε αυτή τη λίστα έλεγχοι, αν και προέχουν εκείνοι στη μεγάλη άλλη λίστα με τα 54.000 ονόματα που έβγαλαν χρήματα από το 2009 και μετά.

Μάλιστα, δήλωσε ότι εάν από τους ελέγχους προκύψει ότι δεν έχουν δηλωθεί τα ποσά που έφυγαν από την Ελλάδα και δεν έχουν γίνει κατάλληλες φορολογικές δηλώσεις «αυτοί που τα έβγαλαν έξω θα κληθούν να δικαιολογήσουν ή να πληρώσουν».

Kathimerini

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News