Ειδήσεις

Πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο εντεκάμηνο του 2012

Πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ εμφανίζουν σε ταμειακή βάση τα στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο (δηλαδή αυτό χωρίς τις δαπάνες για τόκους) της Γενικής Κυβέρνησης στο ενδεκάμηνο, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στη σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αναφέρεται επίσης ότι το αποτέλεσμα του εντεκαμήνου παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με το δεκάμηνο του 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις κατέγραψαν οριακή μείωση το Νοέμβριο κατά 119 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 9 δισ. 340 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και των εκκρεμών επιστροφών φόρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, οι θετικές αυτές εξελίξεις δείχνουν ότι η προσπάθεια αποδίδει καρπούς, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

«Αυτές οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού καταδεικνύουν ότι η προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας αποδίδει καρπούς, ενώ διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με στόχο η χώρα να μεταπηδήσει από τον κύκλο των ελλειμμάτων στο κύκλο της βιώσιμης ανάπτυξης, με στέρεες βάσεις», καταλήγει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Σχόλια