Ειδήσεις

ΚΕΕΛΠΝΟ: "Αυξημένη αέρια ρύπανση πάνω από τις πόλεις"

Για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία προειδοποιεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ), επισημαίνοντας ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από ό,τι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα.

Όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ σε σχετική ανακοίνωσή του, «τα τελευταία δύο χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν στα μεγάλα αστικά κέντρα ότι η στροφή στη φθηνότερη θέρμανση με καυσόξυλα που καίγονται στα τζάκια και στις σόμπες προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης. Ορισμένοι μιλούν για σοβαρή συμβολή των καύσεων του ξύλου στην επιστροφή "ενός παλιού γνώριμου", του νέφους αιθαλομίχλης, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία του».

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι «προηγούμενες μετρήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και κυρίως στην Κηφισιά, στην Εκάλη, στο Μαρούσι και στο Κορωπί αλλά και σε συνοικίες της ανατολικής Θεσσαλονίκης έδειξαν μεγάλη αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων PΜ-10 (σωματίδια με διάμετρο <10 μικρών)="" τη="" χειμερινή="" περίοδο="" σε="" συνδυασμό="" με="" συνθήκες="" άπνοιας="" και="" υγρασίας».="">

Παράλληλα αναφέρει και τις επιπτώσεις από το φαινόμενο αυτό, σημειώνοντας πως «η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα, να επιδεινώσει αλλεργίες και να προκαλέσει νευρολογικά, αναπαραγωγικά, και αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον ευάλωτο πληθυσμό, όπως τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τις εγκύους, καθώς και για αυτούς που πάσχουν από αναπνευστικά/καρδιαγγειακά προβλήματα».

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, δείτε εδώ.

Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η καύση του ξύλου με βασικό στοιχείο τον άνθρακα προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων-προϊόντων της καύσης, των suspended particulate matter, στην ατμόσφαιρα. «Τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα», τονίζει.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα αιωρούμενα μικροσωματίδια με διάμετρο μικρότερη του 0,1 μm μπορεί να περάσουν μέσα από τις κυτταρικές μεμβράνες και να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου και να προκαλέσουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη».

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος καλεί τους πολίτες να επιδείξουν την απαιτούμενη προσοχή στη χρήση και καύση ακατάλληλων υλικών και επισημαίνει ότι η ενδεχόμενη καύση συνθετικών προϊόντων ξυλείας (όπως μελαμίνες, νοβοπάν, κόντρα πλακέ), ξύλων βαμμένων ή εμποτισμένων με χημικές ουσίες, καθώς και πλαστικών ή ελαστικών υλικών, επιβαρύνει τόσο την υγεία του χρήστη των εστιών καύσης από ρύπανση του εσωτερικού περιβάλλοντος, όσο και το εξωτερικό περιβάλλον.

Σχόλια