default-image

ΗΠΑ: Πέρασε το κρίσιμο νομοσχέδιο (videos)

Κόσμος
ΗΠΑ: Πέρασε το κρίσιμο νομοσχέδιο (videos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 257 ψήφους υπέρ και 167 κατά, εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ η συμβιβαστική συμφωνία που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Γερουσία για την αποφυγή του περίφημου «δημοσιονομικού γκρεμού», της κατάρρευσης δηλαδή των αμερικανικών δημοσιονομικών, κάτι που περίμενε με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια οικονομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ικανοποιημένος λίγη ώρα έπειτα από την έγκριση της σχετικής συμφωνίας, χαιρετίζοντας την απόφαση ως «ένα βήμα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της οικονομίας».

Βάσει της συμφωνίας προβλέπεται αύξηση από το 35% στο 39,6% του φορολογικού συντελεστή σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα άνω των 450.000 δολαρίων, ενώ πρόκειται να συνεχίσουν να ισχύουν φοροαπαλλαγές που αφορούν στη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα αφήνονται τα θέματα των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών, αφού καθυστερούν για δύο μήνες, κάτι που αναμένεται να φέρει σύντομα νέα αναμέτρηση ανάμεσα στο Λευκό Οίκο και τους συντηρητικούς του Κογκρέσου.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες πιέσεις για την ψηφοφορία, προκειμένου αυτή να περάσει πριν ανοίξουν και πάλι οι χρηματοπιστωτικές αγορές την Τετάρτη.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι τήρησε την προεκλογική του υπόσχεση για δικαιότερη φορολογία, αφού δύο μήνες μετά την επανεκλογή του πέτυχε αυτό που επιδίωκε από καιρό: την κατάργηση των φορολογικών δώρων που η κυβέρνηση Μπους είχε κάνει προς τους πλουσιότερους των Αμερικανών φορολογουμένων.

«Ένας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή ενός φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους εις βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά την αρνητική για τον Μπαράκ Ομπάμα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: η απουσία συμφωνίας θα άνοιγε το «δημοσιονομικό γκρεμό», την αυτόματη αύξηση των φόρων εξαιτίας της εκπνοής των φορολογικών ελαφρύνσεων της περιόδου Μπους και την αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Μπροστά στο φάσμα του σοκ της λιτότητας που θα προκαλούσε ύφεση στην αμερικανική οικονομία, μέρος των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων συντάχθηκε με τους Δημοκρατικούς και υπερψήφισε τη συμφωνία.

Συγκεκριμένα στην ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης 172 Δημοκρατικοί και 85 Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, το οποίο είχε περάσει στη Γερουσία λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News