Ειδήσεις

Στο ταμείο την τελευταία εργάσιμη του μήνα

Η αλλαγή του χρόνου φέρνει αλλαγές και στην ημερομηνία καταβολής των συντάξεων για περίπου 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Πλέον, ως ημερομηνία πληρωμής όλων των συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας) ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, η οποία θα καταβληθεί στις 31 Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι που λάμβαναν τις συντάξεις τους στο διάστημα μεταξύ 21ης και 24ης ημέρας κάθε μήνα, θα περιμένουν τουλάχιστον μία εβδομάδα επιπλέον.

Αυτή βέβαια δε θα είναι η μόνη αλλαγή καθώς οι ασφαλισμένοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% έως 20%.

Συγκεκριμένα το 5% θα φτάσουν οι περικοπές όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, το 10% για συντάξεις από 1.501 έως 2.000 ευρώ, το 15% για ποσά από 2.001 έως 3.000 ευρώ και το 20% για περιπτώσεις πάνω από 3.001 ευρώ.

Επειδή οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου το ποσό της μείωσης για τη σύνταξη Ιανουαρίου - που δόθηκε το Δεκέμβριο - θα ισχύσει αναδρομικά και σε μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το ποσό.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις, οι οποίες θα καταβληθούν στις 31 Ιανουαρίου για το μήνα Φεβρουαριο, θα περιλαμβάνουν διπλή περικοπή. Δηλαδή θα έχουν ενσωματωμένες και τις νέες μειώσεις από 5% έως 20%, αλλά και το αναδρομικό "ψαλίδι" στη σύνταξη Ιανουαρίου που πληρώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο.

Σχόλια