default-image

Ιεράπετρα: Αντιδρούν για τα πηγάδια

Οικονομία
Ιεράπετρα: Αντιδρούν για τα πηγάδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σφοδρότατες αντιδράσεις και πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει το ΥΠΑΑΤ στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας χορήγησης αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από πηγάδια, γεωτρήσεις και κάθε τύπου υδροληψίες, αφού μόνο ένα μικρό ποσοστό αγροτών ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στο κάλεσμα των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, σκοντάφτοντας στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, που σε πολλές των περιπτώσεων για την εξασφάλισή τους απαιτούνται και πάρα πολλά έξοδα από το άδειο στις μέρες μας πορτοφόλι του αγρότη.

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ κάνει γνωστό ότι προωθεί την τροποποίηση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να δοθεί εκ νέου παράταση στη διαδικασία για άλλο ένα εξάμηνο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Θυμίζουμε ότι κανονικά η προθεσμία που είχε ξαναπάρει παράταση έληγε στις 16-12-2012.

Πολυέξοδες και χρονοβόρες

Στην Ιεράπετρα οι αγρότες της περιοχής διατύπωσαν την άρνησή τους να ακολουθήσουν τις πολυέξοδες, χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, μέσω του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Φυτικής Παραγωγής.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε από εσάς την προτεινόμενη πολυδαίδαλη και κοστοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία, συντάξαμε κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο στείλαμε άμεσα προς όλους τους υπεύθυνους του ΥΠΑΑΤ και ζητούσαμε να δοθεί παράταση της προθεσμίας, να απλουστευτεί η διαδικασία, να μειωθεί δραστικά το κόστος της και να γίνει δεκτή η πρότασή μας να χρησιμοποιηθούν οι δηλώσεις καλλιέργειας [ΟΣΔΕ], όπου φαίνονται τα αγροτεμάχια όλων των αγροτών. Με απλή προσθήκη των πηγαδιών και των γεωτρήσεων που έχουμε, πάνω στο κάθε αγροτεμάχιο και χωρίς καινούργια τοπογραφικά σχέδια, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε χωρίς να πληρώνουμε τόσα πολλά χρήματα», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πέτρος Μαχαιράς.

Φόβος για χαράτσια

Οι αγρότες περίμεναν και νέα παράταση της προθεσμίας, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σωστά για τους λόγους της απογραφής που έχει ξεκινήσει, και χωρίς να κρύβουν ότι φοβούνται την επιβολή νέων αγροτικών χαρατσιών, βασισμένων στο μητρώο το οποίο θα δημιουργηθεί μετά το πέρας της διαδικασίας.

Αναμφισβήτητα λειτούργησε αρνητικά και η αδυναμία του Δήμου Ιεράπετρας λόγω έλλειψης προσωπικού να δεχτεί να διεκπεραιώσει τη διαδικασία της απογραφής των πηγαδιών και των γεωτρήσεων, η οποία για όλο το νομό Λασιθίου θα γίνει αναγκαστικά από το μοναδικό υπάλληλο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Συνέδριο για το νερό

Ωστόσο στις 26 και 27 Νοεμβρίου εκπρόσωποι από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομάδες ενδιαφερομένων και εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συναντηθούν σε συνέδριο στη Λευκωσία, για να συζητήσουν το μέλλον της υδατικής πολιτικής, με επίκεντρο τις προτάσεις για δράση στα πλαίσια του «Σχεδίου για τη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων της Ευρώπης», το οποίο υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Νοεμβρίου 2012.

Το «Σχέδιο» αποτελεί μια στρατηγική με στόχο να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει επάρκεια νερού καλής ποιότητας για να καλύψει όλες τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Καλής ποιότητας νερό ως το 2015

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο περί Υδάτων έχει ως στόχο να φέρει τα νερά της Ευρώπης σε καλή κατάσταση μέχρι το 2015. Τα τελευταία χρόνια, αν και έχουν παρατηρηθεί κάποιες βελτιώσεις, προωθείται η ανάληψη πρόσθετων δράσεων για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων, όπως της ρύπανσης του νερού, της αυξανόμενης άντλησης νερού για τη γεωργία και την παραγωγή ενέργειας και των επιπτώσεων από τις χρήσεις γης και της κλιματικής αλλαγής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News