default-image

Ψεκάζουν αλλά ο δάκος επιμένει

Κρήτη
Ψεκάζουν αλλά ο δάκος επιμένει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί για άλλη μια φορά στον τομέα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στην Κρήτη, αφού τα συνεργεία δουλεύουν ανεξέλεγκτα και τα παράπονα των ελαιοπαραγωγών ότι «δε γίνονται οι ψεκασμοί που θα 'πρεπε» είναι πολλά και σοβαρά.

«Θα χάσουμε τη μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου που έχουμε φέτος, εξαιτίας του δάκου και της κακής εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας», τονίζουν οι αγροτικοί φορείς, ενώ ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης δηλώνει περισσότερο αισιόδοξος, απαντά όμως στις όποιες επικρίσεις λέγοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης κάνει τα αδύνατα δυνατά, αλλά η κυβέρνηση καθυστερεί πιστώσεις και εγκρίσεις προσλήψεων για τις ανάγκες του προγράμματος λόγω των μνημονίων!

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα φέτος», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Και εκτιμώ ότι η παραγωγή του ελαιολάδου στο τέλος θα καταστραφεί σίγουρα. Το έχω επισημάνει και στον κ. Κουκιαδάκη. Θα στείλω και επιστολή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί να εκτελείται έτσι που εκτελείται σήμερα το πρόγραμμα. Προσπαθούν να περικόψουν ό,τι μπορούν και να μειώσουν το κονδύλι για τη δακοκτονία, με το να μην προσλαμβάνουν τομεάρχες, με το να μη δίνουν τα φάρμακα που χρειάζονται κ.λπ.».

Χωρίς έλεγχο

Σύμφωνα με τα προβλήματα που εντοπίζει ο ίδιος ο Ανδρέας Στρατάκης μέσα από προσωπικές εκτιμήσεις αλλά και παράπονα των παραγωγών, «σήμερα δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε προσλήψεις στους τομεάρχες, ενώ δεν υπάρχει έλεγχος. Ο κάθε εργολάβος κάνει ό,τι θέλει. Οι παγιδοθέτες που κάνουν τις μετρήσεις στο δάκο αποδίδουν στους δήμους τους δάκους που έχουν εγκλωβίσει στις παγίδες και λένε από την Περιφέρεια στους γεωπόνους των δήμων να κάθονται, λέει, μετά να μετρούνε πόσους δάκους έχει η κάθε παγίδα! Άκουσον, άκουσον».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, «η παραγωγή του ελαιολάδου κινδυνεύει από το δάκο και πιστεύω ότι θα είναι τεράστιες οι καταστροφές». Ο συνεταιριστής θεωρεί ως «εύλογο το συμπέρασμα να μην κάνει ο εργολάβος σωστά τη δουλειά του, αφού και αυτός προσπαθεί να μειώσει το κόστος των ψεκασμών για να έχει ένα όσο γίνεται καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα».

Καταλήγοντας, ο κ. Στρατάκης τονίζει ότι φέτος υπάρχει "βεντέμα" ελαιοκάρπου στις παραλιακές περιοχές του νομού Ηρακλείου και είναι "αμαρτία" να χαθεί εξαιτίας της έλλειψης σωστής δακοπροστασίας. «Καλώ τους παραγωγούς να κάνουν μόνοι τους τον ψεκασμό στις ελιές τους για να είναι σίγουροι και τους δήμους να βγάλουν τους γεωπόνους τους έξω στην ύπαιρθο να ελέγξουν τις διαδικασίες ψεκασμών».

Κάθε χρόνο

«Μήπως είναι μόνο φέτος προβληματική η δακοκτονία; Κάθε χρονιά τα τελευταία χρόνια τα ίδια συμβαίνουν», καταγγέλλει από την πλευρά του και ο αντιπρόσωπος της ΟΑΣΝΗ στη ΓΕΣΑΣΕ Στάθης Φραγκιαδάκης. «Εγώ είμαι βιοκαλλιεργητής και δεν ψεκάζω. Αλλά απ' ό,τι ακούω κι εγώ, δε γίνονται ψεκασμοί, υπάρχει γκρίνια και πρόβλημα, που δεν οφείλεται βέβαια στην Περιφέρεια. Τι να κάνει και η Περιφέρεια; Όσο δεν έχει την αυτονομία των προσλήψεων, αυτά θα συμβαίνουν», συμπληρώνει.  

Απάντηση Κουκιαδάκη

«Από το πώς ελέγχουν τις παγίδες και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίζουν και τους ψεκασμούς. Δεν ψεκάζουν περιοδικά και κάθε 15 του μηνός», απαντάει σε όλα αυτά μιλώντας στην εφημερίδα μας ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης. «Υπάρχει μια ομάδα γεωπόνων που αποφασίζει. Η αλήθεια είναι ότι καθυστερούν οι διορισμοί να γίνουν, αλλά εκεί έχει την ευθύνη η κυβέρνηση. Πάντως εμένα τα στοιχεία μου λένε ότι γίνονται οι ψεκασμοί κανονικότατα κι ας μην έχουν γίνει οι διορισμοί όλοι. Βεβαίως, μου λείπουν επόπτες, γιατί θα τους πάρω τον Αύγουστο. Αλλά έχω βάλει και ελέγχουν οι γεωπόνοι των δήμων. Και έχω και ιδιώτες γεωπόνους που συνεργάζονται με τους δικούς μου δωρεάν, εθελοντές. Τι να κάνω; Παγιδοθέτες τους πήρα παράνομα. Εγώ τους είχα από τις αρχές Ιουνίου και δούλευαν. Και αυτοί μου τους ενέκριναν τέλος Ιουνίου». Καταλήγοντας, ο κ. Κουκιαδάκης εκτιμά ότι δεν υπάρχει μεγάλη δακοπροσβολή, ενώ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι «ο πρόεδρος του κάθε δημοτικού συμβουλίου είναι υπεύθυνος να ελέγχει αν γίνεται σωστά η δακοκτονία σε κάθε περιοχή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News