default-image

Η Ιατρική Σχολή "καρφώνει" την Πρυτανεία

Ηράκλειο
Η Ιατρική Σχολή "καρφώνει" την Πρυτανεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον η υπόθεση με την απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής να αγνοήσει το πόρισμα της Επιτροπής της Δεοντολογίας σε βάρος δύο πανεπιστημιακών γιατρών, που τους παρέπεμπε στο Πειθαρχικό της Πρυτανείας, και να προχωρήσει επιτόπου στην εκλογή του ενός στη θέση του διευθυντή της Κλινικής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΠΑΓΝΗ, προφασιζόμενη ότι το νομότυπο είναι πάνω από θέματα μείζονος ηθικής σημασίας. Η απόφαση, όπως ήδη έχουμε αποκαλύψει, προκάλεσε την παραίτηση από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας του καθηγητή και διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρη Γεωργόπουλου, ενός από τους σοβαρότερους πανεπιστημιακούς γιατρούς του χώρου, ο οποίος μάλιστα δε δίστασε να χαρακτηρίσει ως «ανέκδοτο» τυχόν περαιτέρω λειτουργία της Επιτροπής Δεοντολογίας και Ηθικής της Ιατρικής Σχολής.

Ταυτόχρονα, προκάλεσε και την άμεση παρέμβαση του διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκου Κοκκίνη, ο οποίος με επιστολή του ζήτησε να παραιτηθεί τόσο ο καθηγητής πλέον κ. Μακρυγιαννάκης, όσο και ο αναπληρωτής κ. Ματαλλιωτάκης από τη διεκδίκηση της θέσης του διευθυντή της κλινικής όσο θα υφίσταται τουλάχιστον η όποια διερεύνηση των υποθέσεων, αφού υπάρχει μείζον θέμα ηθικής τάξης.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Ν.Κ.", το θέμα πλέον παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, φτάνοντας μέχρι και σε ευθύνες των ίδιων των πρυτανικών Αρχών, που όπως αποδεικνύεται με τη στάση τους - είτε αβελτηρίας είτε κωλυσιεργίας - ουσιαστικά έδωσαν το πράσινο φως η νομιμοφάνεια των διαδικασιών να υπερβεί κάθε έννοια ηθικής και κυρίως αποκάλυψης κρουσμάτων διαφθοράς, σε βαθμό που κάποιοι όχι μόνο να εκμεταλλευτούν το τυπικό των καταστάσεων για την εκλογή τους στην καθηγητική βαθμίδα, αλλά να φτάσουν μέχρι και σε απαίτηση ανάληψης καθηκόντων διευθυντή κλινικής στο ΠΑΓΝΗ. Πρόσωπα που την ίδια ώρα ελέγχονται για βαρύτατα πειθαρχικά αδικήματα στο Πανεπιστήμιο με ταυτόχρονη δικαστική έρευνα, αφού μόνο στην περίπτωση του κ. Μακρυγιαννάκη το πόρισμα του ΣΔΟΕ Κρήτης είναι καταπέλτης, προκαλώντας μέχρι και μηνυτήρια αναφορά.

Πάνω από 900 περιπτώσεις γυναικών που κουράρισε άνευ αδείας από το δημόσιο νοσοκομείο σε ιδιωτικό μαιευτήριο έχουν καταθέσει σε προσωπικούς του λογαριασμούς τεράστια ποσά, που ουδέποτε δηλώθηκαν ως εισόδημα και, όπως αναφέρει το πόρισμα, "ξεπλύθηκαν" μέσω των αγορών ακινήτων.

Επιστολή-αποκάλυψη του προέδρου της Ιατρικής  

Δύο εικοσιτετράωρα μετά την αμετάκλητη παραίτηση του κ. Δημήτρη Γεωργόπουλου από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ιατρικής Σχολής, ο ίδιος ο πρόεδρος της Σχολής, καθηγητής κ. Ανδρέας Μαργιωρής, με επιστολή του προς τον παραιτηθέντα, που κοινοποιεί τόσο στον πρύτανη όσο και στη γενική συνέλευση της Σχολής με ημερομηνία 13/7/2012, όχι απλά παίρνει θέση υπέρ του προέδρου και της Επιτροπής Δεοντολογίας αρνούμενος την παραίτηση, αλλά αποκαλύπτει στην ίδια επιστολή πως η Πρυτανεία είχε στα χέρια της από τις 26/1/2012 το πόρισμα της εν λόγω Επιτροπής, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει πράξει κάτι!

Το τελευταίο αυτό στοιχείο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, θέτει πλέον προ των ευθυνών τους τις πρυτανικές Αρχές, αγγίζοντας τα όρια της παράβασης καθήκοντος.

Ειδικότερα, ο κ. Μαργιωρής, μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα και στο ΠΑΓΝΗ, ως πρώτο θέμα συζήτησης αλλά και οργής πολλών, αφού ο διευθυντής της ΜΕΘ Δ. Γεωργόπουλος τυγχάνει απόλυτης και καθολικής εκτίμησης για την ακεραιότητα και το ήθος του, στην επιστολή του προς τον παραιτηθέντα πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με λύπη μου έλαβα το αίτημα παραίτησής σας από την Επιτροπή Δεοντολογίας του Τμήματος, την οποία δεν αποδέχομαι. Κύριε Γεωργόπουλε, συνάδελφοι του ηθικού και επιστημονικού αναστήματός σας διασφαλίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ακαδημαϊκή δεοντολογία και ορθή λειτουργία του Τμήματος. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι ένα καθαρά ακαδημαϊκό εργαλείο του Τμήματος χωρίς διοικητικές αρμοδιότητες. Η ανωτέρω Επιτροπή έχει επιτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της να αποφαίνεται με δικαιοσύνη και αμεροληψία για θέματα που αφορούν στην ακαδημαϊκή δεοντολογία. Το έπραξε και στην περίπτωση των συναδέλφων καθηγητών της Μαιευτικής-Γυναικολογίας...».

Με τα σημεία αυτά, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, όχι μόνο καλύπτει και δικαιώνει πλήρως τις κινήσεις του κ. Γεωργόπουλου, αρνούμενος να αποδεχτεί την παραίτησή του, αλλά παίρνοντας πλήρως αποστάσεις από την πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης του τμήματός του, εναρμονιζόμενος με το κοινό περί δικαίου αίσθημα και κυρίως διαφυλάττοντας το κύρος του θεσμού που εκπροσωπεί, αντικρούοντας το "ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό", στηρίζει ως δίκαιο και αμερόληπτο το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας που κατέληγε στην πρόταση για παραπομπή των δύο πανεπιστημιακών στο Πειθαρχικό της Πρυτανείας. Είναι προς τιμήν και του κ. Μαργιωρή, αφού για πρώτη φορά μετά από χρόνια ένας πρόεδρος του Τμήματος, όχι απλά αντιδράει ακαριαία, αλλά δε διστάζει να πάρει και θέση υπέρ της ηθικής διάστασης του θέματος, αρνούμενος να μπει σε λογικές συντεχνιακών συμβιβασμών και ισορροπιών.

Όμως, στην ίδια επιστολή ο κ. Μαργιωρής προχωράει και σε μία αποκάλυψη, που θέτει πλέον προ των ευθυνών της τη νέα πρυτανική Αρχή (υπενθυμίζουμε ότι στους κόλπους της έως πρόσφατα αντιπρύτανης ήταν η ηγετική μορφή του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής πλέον, Γιώργος Σταθάκης), η οποία στην εκλογή της είχε ως σημαία της την αλλαγή σελίδας στο Πανεπιστήμιο από νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος, την αυτοκάθαρση και το τσάκισμα φαινομένων διαφθοράς και αβάτων...

Όπως αναφέρει ο κ. Μαργιωρής προς τον κ. Γεωργόπουλο, «... το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας είχε διαβιβαστεί επισήμως στην Πρυτανεία για τις περαιτέρω νόμιμες διαδικασίες από τις 26 Ιανουαρίου του 2012»! Δηλαδή οι πρυτανικές Αρχές εδώ και 6 μήνες γνώριζαν ήδη πως προτείνεται η παραπομπή των δύο πανεπιστημιακών στο Πειθαρχικό της Πρυτανείας με βαρύτατα πειθαρχικά και όχι μόνο παραπτώματα και εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν κινήσει καμία διαδικασία, ούτε έχουν ολοκληρώσει την περίφημη ΕΔΕ, που από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2011 έχουν ανακοινώσει για την περίπτωση του κ. Μακρυγιαννάκη.

Με βάση την αποκάλυψη του κ. Μαργιωρή, προκύπτει πλέον μείζον θέμα για το οποίο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευριπίδης Στεφάνου καλείται πλέον να πάρει σαφή δημόσια θέση. Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι το σύνολο σχεδόν των νέων πρυτανικών Αρχών, ως μελών του Πανεπιστημίου, είχε ξεσηκώσει (και δικαίως) θύελλα διαμαρτυριών κατά των τότε πρυτανικών Αρχών στο παρελθόν, όταν ο αείμνηστος συνάδελφός τους Στέλιος Αλεξανδρόπουλος, καταγγέλλοντας στημένα μεταπτυχιακά στο τμήμα του, οδηγήθηκε από τις τότε πρυτανικές Αρχές σε ηθική απομόνωση, φτάνοντας μέχρι και στην απόλυσή του από το Δημόσιο, γεγονότα που με τη φόρτισή τους επιβάρυναν την υγεία του, οδηγώντας τον σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο μέσα στο Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο. Τότε οι νυν πρυτανικές Αρχές ήταν εκείνες που στηλίτευσαν καθεστώς αδιαφάνειας και χρήσης προνομίων άσκησης εξουσίας από την τότε διοίκηση του Πανεπιστημίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News