default-image

Αρνείται «τη σφαγή στο Τρέμσιχ» η Συρία

Κόσμος
Αρνείται «τη σφαγή στο Τρέμσιχ» η Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Συρία έστειλε επιστολή στα Ηνωμένη Έθνη στην οποία υποστηρίζει ότι τα γεγονότα στο κεντρικό χωριό Τρέμσιχ δεν συνιστούν σφαγή αλλά επρόκειτο για μια «στρατιωτική επιχείρηση ανάμεσα στο στρατό και σε βαριά οπλισμένους άνδρες», δήλωσε σήμερα, Κυριακή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι.

"Αυτό που έγινε στο Τρέμσιχ είναι ότι ένοπλες συμμορίες εξαπέλυσαν επίθεση στο χωριό και το μετέτρεψαν σε κέντρο τρομοκρατικών επιχειρήσεων», είπε ο Μακντίσι σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό και πρόσθεσε ότι «οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, αεροπλάνα, ελικόπτερα ή πυροβολικό...χρησιμοποίησαν ελαφρά όπλα-το βαρύτερο εκ των οποίων ήταν αντιαρματικές ρουκέτες RPG-7», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Ο Μακντίσι είπε ακόμη ότι η αρχική έκθεση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ για το Τρέμσιχ συμφωνεί με την κυβερνητική εκδοχή. Οι παρατηρητές είπαν ότι «ζημιές εντοπίστηκαν μόνο σε πέντε κτίρια», σημείωσε ο Μακντίσι και ''αυτά ήταν τα σημεία που είχαν καταλάβει οι ένοπλοι».

Οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι στο Τρέμσιχ διαπράχτηκε σφαγή με περισσότερους από 100 νεκρούς. Ο Μακντίσι είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 37 μαχητές και δύο αμάχους στο πλαίσιο εκστρατείας κατά του χωριού, απ΄όπου η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αντάρτες πραγματοποιούσαν επιθέσεις σε άλλες περιοχές.

"Χθες λάβαμε μια επιστολή από τον κ. Κόφι Άναν προς τον υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουάλεμ. Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί για αυτή την επιστολή σχετικά με το τι συνέβη στο Τρέμσιχ είναι ότι (η επιστολή) δεν βασίζεται σε γεγονότα. Όσο πιο διπλωματικά γίνεται, λέμε ότι αυτή η επιστολή ήταν πολύ πρώιμη».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε όλη τη Συρία-τέσσερις άμαχοι σε βομβαρδισμό της ανατολικής πόλης Ντέιρ αλ Ζουρ, δύο στην πόλη Χομς και δύο στο χωριό Καλάτ Μουντίκ της επαρχίας Χάμα.

ΟΗΕ: Ζητά από την Κίνα να στηρίξει το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ζήτησε το Σάββατο από το Πεκίνο «να χρησιμοποιήσει την επιρροή του» για να εφαρμοστεί στη Συρία το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού μεσολαβητή Κόφι Άναν, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Νεσίρκι.

Σύμφωνα με τον Νεσίρκι, ο Μπαν μίλησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί για την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να σταματήσει η βία. «Ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή για να εφαρμοστεί άμεσα και πλήρως το σχέδιο έξι σημείων (του Κόφι Ανάν) και η απόφαση της Ομάδας Δράσης για τη Συρία» που προβλέπει την πολιτική μετάβαση, πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει μπλοκάρει δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχαν ως στόχο να ασκήσουν πιέσεις στη Δαμασκό για να σταματήσει η αιματοχυσία στη χώρα. Εδώ και δύο ημέρες οι 15 χώρες-μέλη του Συμβουλίου συζητούν ένα νέο ψήφισμα, το οποίο απειλεί τη Συρία με κυρώσεις.

Σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονταν επί έξι ώρες, αργά το βράδυ του Σαββάτου, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ανταρτών που ήταν σε επαφή με τους αντάρτες, οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σφυροκοπούσαν, από το Ουμ Ασούγρα, τις γειτονικές κοινότητες Αλτζινέχ, Ιμπίν και Ζαρντάνα.

Οι εκρήξεις διαδέχονταν η μία την άλλη κάθε δύο με τρία λεπτά όλο το απόγευμα και το βράδυ, μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Στη συνέχεια αραίωσαν, αλλά συνεχίζονταν κάθε 15 λεπτά περίπου.

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει τον αριθμό των θυμάτων όμως εκτίμησε ότι «δεδομένης της έντασης των εκρήξεων είναι σίγουρο ότι υπάρχουν νεκροί».

Το Σάββατο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε όλη τη Συρία έχασαν τη ζωή τους 115 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 50 ήταν άμαχοι.

In.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News