default-image

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το CERN

Κόσμος
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το CERN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν μισό αιώνα μετά την θεωρητική διατύπωση της ύπαρξης του περίφημου μποζονίου και πεδίου του Σκωτσέζου φυσικού Πήτερ Χίγκς, ήρθε η πολυαναμενόμενη είδηση από το CERN να σκορπίσει κύματα ενθουσιασμού στην επιστημονική κοινότητα. Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν από τη Δευτέρα οι επιστήμονες των δύο πειραμάτων που διεξάγονται στο Μεγάλο Επιταχυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πυρηνικών Ερευνών (CERN)  για τον εντοπισμό του Χιγκς, ανακοίνωσαν ότι το επίπεδο βεβαιότητας που πέτυχαν αντιστοιχεί σε ανακάλυψη νέου σωματιδίου, το οποίο είναι συμβατό με τη θεωρία του Χιγκς.  Αν και η οριστική επιβεβαίωση αναμένεται τον Οκτώβριο, οι πιθανότητες σφάλματος είναι μόλις 0,00006%.

Άρωμα… Κρήτης

Η ανακάλυψη έχει και έντονο Κρητικό ενδιαφέρον καθώς αν και δεν έχει άμεση ανάμειξη στα πειράματα που διεξάγονται στο CERN, η ομάδα θεωρητικής φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον Καθηγητή φυσικής κ. Θεόδωρο Τομαρά συμμετέχει στην κατάθεση ιδεών που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην έρευνα, αναφορικά με τι άλλο μπορεί κανείς να παρατηρήσει μέσω της πειραματικής έρευνας. Δεν είναι τυχαίο που η παρουσίαση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν το 2012 στο CERN στις 10 ώρα Ελλάδας στη Γενεύη, έγινε σε ζωντανή σύνδεση και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Δεκάδες επιστήμονες παρακολούθησαν ζωντανά, λεπτό προς λεπτό την ανακάλυψη, βλέποντας τον πειραματικό αυτό άθλο να ετοιμάζεται να επιστεγάσει το λεγόμενο Καθιερωμένο Μοντέλο, το θεωρητικό οικοδόμημα που αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα και συγκεντρώνει όλες τις γνώσεις των φυσικών για τα στοιχειώδη συστατικά του Σύμπαντος.   

Ο άθλος

Η ανακάλυψη , που όπως όλα δείχνουν θα επιβεβαιωθεί, ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα, συμπληρώνοντας τα κενά που μας φέρνουν πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών της δημιουργίας.  Το μποζόνιο του Χιγκς, για το οποίο καταβλήθηκε τόσο μεγάλη προσπάθεια,  είναι το σωματίδιο που αντιστοιχεί στο πεδίο του Χιγκς, και εξηγεί πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της. Σύμφωνα με τη σχετική θεωρία, τη στιγμή που εμφανίστηκε το Σύμπαν, με τη Μεγάλη Έκρηξη, τα στοιχειώδη σωματίδια δεν είχαν μάζα. Αυτό άλλαξε ένα τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου αργότερα, όταν εμφανίστηκε το πεδίο του Χιγκς. Οπότε αντιλαμβάνεται  κανείς τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή η ανακάλυψη στην προσπάθεια να ριχτεί άπλετο φως στις συνθήκες που επικρατούσαν στο πρώιμο σύμπαν και στα μυστικά του. Το παρόν στην παρουσίαση έδωσε και ο ίδιος ο Χίγκς, 83 χρόνων σήμερα ο οποίος ενθουσιασμένος χαριτολόγησε: «Ποτέ δεν περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε όσο ζω και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει μια σαμπάνια στο ψυγείο»..!  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News