default-image

"Παζάρια" έως το τελευταίο λεπτό

Ελλάδα
"Παζάρια" έως το τελευταίο λεπτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την ανακοίνωση και την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος το αργότερο έως σήμερα το μεσημέρι, ξεκινά η πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση συνεργασίας με το δυσκολότερο ίσως έργο: την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Στην πανηγυρική, πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δώσει έμφαση στις ταχύτητες που πρέπει να αναπτυχθούν προκειμένου να καλυφθεί και το χαμένο έδαφος από την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αλλά κυρίως για να δώσει η συμμαχική κυβέρνηση «χειροπιαστή ελπίδα» στους πολίτες, όπως τόνισε και στο πρώτο μήνυμά του χθες το απόγευμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το παζλ της νέας κυβέρνησης παρέμενε ανοικτό έως χθες τα μεσάνυχτα, αλλά είχε μπει από νωρίς στη θέση του το μεγαλύτερο κομμάτι, στην παρούσα συγκυρία εκείνο το υπουργείου Οικονομικών. Νέος τσάρος της οικονομίας είναι ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Βασίλης Ράπανος, ο οποίος καλείται ουσιαστικά και υλοποιήσει το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Δεν είναι συμπτωματικό, άλλωστε, ότι ο κ. Ράπανος ήταν το πρώτο από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που ο κ. Σαμαράς φρόντισε χθες να «αποκαλύψει», ζητώντας να συμμετάσχει στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζανιά ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού προεξοφλούσαν χθες το βράδυ ότι ο κ. Ζανιάς θα μετέχει και στο νέο οικονομικό επιτελείο, πιθανότατα ως αναπληρωτής υπουργός, αναλαμβάνοντας κεντρικό ρόλο και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ για τη θέση του υφυπουργού οι ίδιες πηγές υποδείκνυαν τον βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα.

Ενα δεύτερο σημαντικό κομμάτι του ίδιου παζλ που φαίνεται ότι μπήκε στη θέση του αφορά την προεδρία της Βουλής την οποία αναλαμβάνει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων. Αλλες πηγές, ωστόσο, υποστήριζαν χθες ότι για τη προεδρία της νέας Βουλής έχει γίνει συζήτηση ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά δεν είχαν ληφθεί τουλάχιστον έως χθες το βράδυ οριστικές αποφάσεις. Εάν προέκυπτε αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ο κ. Μεϊμαράκης θα έβρισκε θέση στην κυβέρνηση (με πρώτη επιλογή το υπουργείο Εσωτερικών), ενώ για τη θέση του προέδρου της Βουλής στο τραπέζι θα έμεναν τα ονόματα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Βύρωνα Πολύδωρα.

Υψηλόβαθμες πηγές της Λεωφόρου Συγγρού υποστηρίζουν ότι η συγκρότηση του νέου σχήματος περνά μέσα από συνενώσεις υπουργείων αλλά την άμεση προώθηση της επανασύστασης των υπουργείων Ναυτιλίας, Τουρισμού και Μακεδονίας - Θράκης, που αποτελούσε βασική προεκλογική εξαγγελία του κ. Σαμαρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα προεδρικά διατάγματα για τα τρία υπουργεία έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον νομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού Τάκη Μπαλτάκο. Για το υπουργείο Ναυτιλίας, εάν επιλεγεί εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος, επικρατέστερος εμφανίζεται ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ενώ στην περίπτωση που η επιλογή γίνει από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα το προβάδισμα φέρεται να έχει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος έχει περάσει από το πόστο. Για το υπουργείο Τουρισμού φαβορί παραμένει η Ολγα Κεφαλογιάννη ενώ για το Μακεδονίας - Θράκης στον κατάλογο των πιθανότερων υποψηφίων βρίσκονταν χθες οι Βορειοελλαδίτες Ευριπίδης Στυλιανίδης, Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης.

Για το υπουργείο Εξωτερικών οι συζητήσεις εξακολουθούσαν να επικεντρώνονται στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, παρά τα μηνύματα του πρώην κοινοτικού επιτρόπου ότι επιθυμεί να ιδιωτεύσει, ενώ στη σχετική λίστα είχε προστεθεί και το όνομα του Πάνου Παναγιωτόπουλου (που διατηρεί τον τομέα Εξωτερικών στη ΝΔ). Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, δεν απέκλειαν και τη μετακίνηση από τις Βρυξέλλες για έναν ρόλο στο υπουργείο Εξωτερικών, του ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας φέρεται ότι επιστρέφει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος - ως επικρατέστερο τον εμφάνιζαν και στελέχη του νέου πρωθυπουργικού επιτελείου. Για το Υγείας μια εξωκοινοβουλευτική επιλογή ήταν ο καθηγητής Ιατρικής Χριστόδουλος Στεφανάδης, ενώ άλλες πληροφορίες έβλεπαν το υπουργείο να καταλήγει στον βουλευτή Μάριο Σαλμά (υφυπουργό στο ίδιο υπουργείο κατά την περίοδο Καραμανλή).

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχεδόν προεξοφλείται η παραμονή στην κυβέρνηση των νυν υπηρεσιακών υπουργών Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη - με τον πρώτο να παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών και τον δεύτερο να κινείται μεταξύ του Απασχόλησης και του Δικαιοσύνης. Με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, για τη θέση του υπουργού Απασχόλησης εμφανιζόταν να εξετάζεται και η περίπτωση του διοικητή του ΟΑΕΔ Ηλία Κικίλια.

Πηγή: In.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News