Βαρδάκης σε Γεωργιάδη: «Διαλύετε τις λαϊκές αγορές, φτάνει πια ο εμπαιγμός» - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Ελλάδα
Βαρδάκης σε Γεωργιάδη: «Διαλύετε τις λαϊκές αγορές, φτάνει πια ο εμπαιγμός» - Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές, μετατρέπει τις Λαϊκές Αγορές καθαρά εμπορικές, με σκοπό την διάλυση τους», τόνισε ο Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το ρυθμιστικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, στηλιτεύοντας την επιλογή της Κυβέρνησης να διαλύσει τον θεσμό των λαϊκών αγορών και να πλήξει καταναλωτές, αγρότες παραγωγούς και επαγγελματίες.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στα κενά, την αδυναμία των ρυθμίσεων να εφαρμοστούν στην πράξη, τα υπέρογκα πρόστιμα, που έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εμμονές που οδηγούν σε απομάκρυνση των μικρών παραγωγών και παραχώρηση της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες.

Παρά το γεγονός, ότι ο Υπουργός είχε δεσμευτεί να λάβει υπόψη του, τις προτάσεις των εμπλεκομένων φορέων, στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, προβλέπεται η μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές, διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία του 50 - 50%, μετατρέποντας τις Λαϊκές Αγορές καθαρά εμπορικές, με σκοπό την συρρίκνωση και την διάλυση τους.

Επιπλέον, καταργείται η απρόσκοπτη προσέλευση των παραγωγών στις Λαϊκές Αγορές και θεσμοθετείται η συμμετοχή των Παραγωγών μέσω διαδικασίας προκήρυξης, με τα κριτήρια να μοριοδοτούν το πτυχίο, την ανεργία, αν κάποιος παραγωγός αγρότης ή  πωλητής είναι άστεγος. Ο κ. Βαρδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι λαϊκές αγορές είναι το μεροκάματο του αγρότη, η πηγή ζωής που τους απέμεινε. Κυριολεκτικά μιλάμε για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.

Τα οικονομικά δεδομένα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ανατιμήσεις, με περισσότερα από 500 προϊόντα πρώτης ανάγκης να παίρνουν μια τρομακτική αύξηση τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού. Και εσείς, τη δεδομένη στιγμή επιλέγετε, να χτυπήσετε το μοναδικό ανταγωνιστή των αλυσίδων και των πολυεθνικών, τόσο στο θέμα της ποιότητας όσο και τιμής των προϊόντων. Διακαής σας πόθος είναι να μετατρέψετε τις λαϊκές σε υπαίθρια σούπερ μάρκετ που θα διαχειρίζονται μεγάλες αλυσίδες εξοβελίζοντας παραγωγούς, αγρότες και εμπόρους. Φτάνει ο εμπαιγμός. Σας βαραίνει τεράστια ευθύνη κύριε Υπουργέ!».

Γεωργιάδης: Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

«Μετά τις νομοτεχνικές βελτιώσεις και αλλαγές, το νομοσχέδιο ικανοποιεί το 99% των αιτημάτων όλων των φορέων που έχουν ακουστεί», ανέφερε νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στα ζητήματα της υποχρέωσης διάθεσης της δηλωθείσας στο ΟΣΔΕ παραγωγής σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έγιναν κατά το στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αλλά και στην Ολομέλεια. Επίσης, αφορούν στις ποινές, ενώ κατοχυρώνουν 5ετή διάρκεια της άδειας του παραγωγού ώστε να εξομοιώνεται με την άδεια του εμπόρου.

«Με αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που καταθέτουμε, στην ουσία, μόνο ένα αίτημα που μας έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό. Είναι η δυνατότητα ίδρυσης των ανεξάρτητων νομικών προσώπων για τις λαϊκές αγορές», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εξήγησε ότι εάν δινόταν στους δήμους αυτή η δυνατότητα, τότε κάθε δήμος θα μπορούσε να ιδρύσει ανεξάρτητη εταιρεία για τις λαϊκές αγορές και αυτό θα σήμαινε 350 νέα νομικά πρόσωπα. «Καταλαβαίνετε ότι αυτό θα ήταν ένα τεράστιο παράθυρο δαπανών, εξόδων κ.λπ., που δεν μπορεί να γίνει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε σχέση με το αίτημα να μεταφερθεί η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών, από τους δήμους στις περιφέρειες, επεσήμανε ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να διατηρήσουν οι δήμοι αυτήν την αρμοδιότητα και οι δήμοι έχουν λόγο για τις λαϊκές αγορές γιατί οι λαϊκές αγορές αφορούν τους δημότες τους. Προς το παρόν οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας είναι αυτές που θα συνεχίσουν να έχουν την αρμοδιότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News