Γιατί μπήκε αρχείο η υπόθεση του σάτυρου σε βάρος μαθητριών

Κρήτη
Γιατί μπήκε αρχείο η υπόθεση του σάτυρου σε βάρος μαθητριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απρόσμενες εξελίξεις είχαμε σήμερα στην υπόθεση της ασέλγειας σε βάρος ανήλικων μαθητριών του Γυμνασίου Αρχανών, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2016.

Η υπόθεση έφτασε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης για να εκδικαστεί σε δέυτερο βαθμό, με τον κατηγορούμενο να μη δίνει το "παρών", παρά να εκπροσωπείται από τον δικηγόρο του.

Στο ακροατήριο, ωστόσο, βρίσκονταν γονείς και λοιποί συγγενείς των κοριτσιών που έπεσαν θύματα των ακόλαστων ορέξεων του 47χρονου.

Ο 47χρονος Ιρανός είχε καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 19 ετών και 2 μηνών - με αναστολή - για αποπλάνηση ανηλίκου, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση (για έξι τετελεσμένες περιπτώσεις και για δύο απόπειρες).

Το δικαστήριο υιοθέτησε την Τετάρτη τη σχετική πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας και μετέτρεψε την κατηγορία της αποπλάνησης ανηλίκου σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Αυτό συνέβη, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δεν προέβη σε ασελγείς πράξεις, παρά σε ασελγείς χειρονομίες.

Ωστόσο, η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας είναι πλημμέλημα και επισύρει ποινή φυλάκισης έως ένα έτος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον περίφημο νόμο «Παρασκευόπουλου», «εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει» η ποινική δίωξη για πλημμελήματα και πταίσματα που έχουν τελεστεί μέχρι και τις 31 Μαρτίου του 2016 και για τα οποία ο νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης έως δύο χρόνια.

Έτσι, η ποινική δίωξη σε βάρος του 47χρονου για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, "παύει υφ' όρον". Με λίγα λόγια, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Εξάλλου, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για τις πράξεις της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής που του είχαν αποδοθεί.

Οργισμένες αντιδράσεις

Σημειώνεται ότι στο άκουσμα της απρόσμενης εξέλιξης, οι μητέρες των κοριτσιών που βρίσκονταν στο ακροατήριο ξέσπασαν σε οργισμένες αντιδράσεις, κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση, η οποία σε καμία περίπτωση, δεν προστατεύει τα ανήλικα, αλλά ούτε και λειτουργεί αποτρεπτικά για ενδεχόμενα παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Σημειώνεται πάντως ότι ο κατηγορούμενος δε διαμένει πλέον στο Ηράκλειο. Μετά την υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί τον Φεβρουάριο του 2016, έφυγε από την πόλη, ενώ το ίδιο συνέβη και με την οικογένειά του, η οποία επέστρεψε στο Ιράν.

Εκτός από τις μητέρες των παιδιών, οι οποίες εξετάστηκαν από την Έδρα, στο δικαστήριο κατέθεσε και η γυμνασιάρχης του σχολείου, όπου είχε εκτυλιχθεί η υπόθεση.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News