Στο «σφυρί» 89 ξενοδοχεία στη Κρήτη

Κρήτη
Στο «σφυρί» 89 ξενοδοχεία στη Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εξωφρενικό νούμερο των 1.144 ξενοδοχείων, μεταξύ αυτών 89 στην Κρήτη, θέλουν τα στοιχεία να έχουν βγει στο "σφυρί" στην Ελλάδα, αναζητώντας νέους ιδιοκτήτες. Αν και ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί τη "ναυαρχίδα" της οικονομίας σημειώνοντας κάθε χρόνο νέο ρεκόρ αφίξεων, οι δυσβάσταχτες οικονομικές πολιτικές και η βαριά φορολογία έχουν οδηγήσει δεκάδες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα και στην άνευ τέλους φοροκαταιγίδα, στην απόφαση την επιχείρηση που έχτισαν και συντηρούσαν μια ζωή με κόπους και θυσίες να την περάσουν τώρα σε άλλα χέρια...

Έτσι, σε εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε το επιχειρηματικό portal για τον τουρισμό και την τουριστική οικονομία "Tornos News" σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους πώλησης για την αγορά και πώληση ακινήτων τον τελευταίο χρόνο (έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018), καταγράφηκαν 1.144 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας. Για παράδειγμα, στην Κρήτη συνολικά φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να έχουν βγει στο "σφυρί" 89 ξενοδοχεία.

Πιο αναλυτικά, ανά νομό έχουμε τα εξής στοιχεία: στο νομό Ηρακλείου 19 ξενοδοχεία, στο νομό Λασιθίου 11, στο νομό Ρεθύμνου 11 και στο νομό Χανίων 48.

Τα στοιχεία αυτά, σε τοπικό επίπεδο, επιβεβαίωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως «στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και κυρίως μη βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αντέξουν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ανταγωνισμού».

Όπως εξάλλου πρόσθεσε, «αν υπολογίσουμε στο σύνολο τον αριθμό των κλινών των προς πώληση ξενοδοχείων, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ μικρός». Ο ίδιος ωστόσο, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση των τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων, σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε κάποιες επιχειρήσεις λόγω και του υπερδανεισμού και της υπερφορολόγησης. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως είπε, αναμένεται μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, ενώ κατέληξε λέγοντας μάλιστα ότι σε τοπικό επίπεδο αναμένονται και νέες επενδύσεις στον τουρισμό τόσο στην Ιεράπετρα όσο και στα Χανιά.

«Ως συνήθως οι μονάδες αυτές που πωλούνται είναι πολύ παλιές. Δεν μπόρεσαν να είναι βιώσιμες και πολλές από αυτές δε λειτουργούν εδώ και κάποια χρόνια», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, σημειώνοντας πως οι μονάδες αυτές είναι πολύ καιρό προς πώληση και θα είναι δύσκολο να πωληθούν, διότι ο υποψήφιος αγοραστής θα ψάξει κάτι εμπορικό και βιώσιμο.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Πελεκανάκης, οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αντέχουν, όπως και ο τουρισμός της Κρήτης και της Ελλάδας κατ' επέκταση αντέχει, οπότε και με δεδομένες τις εκτιμήσεις από τις προκρατήσεις, που φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα, και φέτος θα έχουμε άλλη μια λαμπρή τουριστική σεζόν, ενώ ο ίδιος προσθέτει πως ειδικά στο νησί μας τα τελευταία χρόνια οι κλίνες έχουν αυξηθεί κατά 7.000, με τις περισσότερες από αυτές να διατίθενται σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Ενδεικτικά πάντως, όσον αφορά στα προς πώληση ξενοδοχεία, στα Χανιά, την ημερομηνία ολοκλήρωσης της έρευνας, αναρτήθηκε αγγελία πώλησης ξενοδοχείου 4 αστέρων, 40.000 τ.μ., κατασκευής του 1990, στην τιμή των 50 εκατ. ευρώ.

Διαφορετική πραγματικότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, στις 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε αγγελία πώλησης που αφορά σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευής του 1996, 8.000 τ.μ., 4 επιπέδων, έναντι 90 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στη Γλυφάδα και στον Πειραιά, σε δημοσίευση αγγελίας των τελευταίων ημερών, διατίθενται προς πώληση ξενοδοχεία της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ και 38 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, έντονη παρατηρείται η προσφορά σε ξενοδοχεία των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, αναρτήθηκαν αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Στη μεν Μύκονο, ξενοδοχείο 960 τ.μ., κατασκευής του 1980, διατίθεται στην τιμή των 40 εκατ. ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη ξενοδοχείο 5.000 τ.μ., ανέγερσης του 2008, προσφέρεται στην τιμή των 50 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ξενοδοχειακή αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με την ευφορία που δημιουργεί κατά καιρούς η εξέλιξη των διεθνών αφίξεων. Από την άλλη, τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την πολύ χαμηλή μέση δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα σημαντικού αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων, τα οποία κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας.

Βέβαια, ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην έρευνα, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και άλλοι διαδικτυακοί τόποι που διαθέτουν αγγελίες με το εν λόγω περιεχόμενο. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την πώληση των μονάδων τους και χρησιμοποιούν για λόγους εμπιστευτικότητας άλλα κανάλια εξεύρεσης αγοραστών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι πλέον του 10% των ιδιοκτητών ξενοδοχείων της χώρας επιθυμεί να πωλήσει τα ξενοδοχεία που έχει στην κατοχή του, δημοσιοποιώντας τις προθέσεις του μέσω αγγελιών. Οι τιμές τώρα των προς πώληση ξενοδοχείων διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News