Τα επόμενα βήματα για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Κρήτη
Τα επόμενα βήματα για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συντονισμένες κινήσεις καλείται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή των Χανίων, προκειμένου να αρχίσει η υλοποίηση της συμφωνίας με το υπουργείο Άμυνας και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να παραχωρηθεί και επίσημα στο δήμο Χανίων για τα επόμενα 99 χρόνια.

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση για τις χρήσεις της έκτασης και εν συνεχεία να καταρτιστεί ένα μάστερ πλαν.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας καλείται να πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας της μονάδας, ώστε το στρατόπεδο Μαρκοπούλου να συμπεριληφθεί στα ανενεργά στρατόπεδα και η έκταση των πενήντα τριών στρεμμάτων που καταλαμβάνει να αξιοποιηθεί.

Ήδη το σχέδιο για εγκατάσταση Σημείου Υποδοχής Νεοσυλλέκτων στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς σε ανακοίνωση του Υπουργείου γίνεται γνωστό ότι σε επίπεδο Κρήτης το μοναδικό Σημείο Υποδοχής Οπλιτών που θα λειτουργήσει, θα είναι αυτό του στρατοπέδου Θεοδωράκη στο Ρέθυμνο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων θα κληθεί να εγκρίνει την τελική πρόταση που θα διαμορφωθεί μετά τη δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται να αρχίσει σε περίπου δεκαπέντε ημέρες.

Οι θέσεις των συλλογικοτήτων και των τοπικών φορέων, συγκλίνουν στη δημιουργία χώρου πρασίνου και στη δόμηση ενός μικρού μόνο τμήματος της έκτασης των πενήντα τριών στρεμμάτων, για την κατασκευή σχολικής μονάδας και αθλητικών εγκαταστάσεων.

«Επιτέλους μια πρόταση ρεαλιστική θα επιτρέψει άμεσα στο δήμο Χανίων να αποκτήσει άμεσα αυτό το χώρο προς όφελος των πολιτών του δήμου μας. Από δω και πέρα θα προχωρήσουν τα αναγκαία βήματα και από τη μεριά του δήμου και από τη μεριά του Υπουργείου Άμυνας, ούτως ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία» είπε στο neakriti.gr ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος εξήγησε ότι οι χρήσεις τις οποίες θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, θα είναι αυτές που θα επιλεγούν και θα δοθούν ως οδηγός στους μελετητές που θα καταρτίσουν το λεγόμενο μάστερ πλαν.  

Διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας των Χανίων ήταν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό να περάσει στην ιδιοκτησία του δήμου και να αξιοποιηθεί. Η συμφωνία της δημοτικής αρχής με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προβλέπει παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου για 99 χρόνια με ετήσιο αντίτιμο που υπολογίζεται σε 80.000 ευρώ.

Ικανοποίηση Βάμβουκα για τη συμφωνία

Την ικανοποίηση του για την έγκριση της συμφωνίας από το δημοτικό συμβούλιο, εξέφρασε και σε γραπτή δήλωση του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας. «Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση, καθώς έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την επίτευξη του στόχου παραχώρησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, έπειτα από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων να αποδεχτεί την πρόταση - συμφωνία μεταξύ του δημάρχου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που προβλέπει την παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου για 99 χρόνια στο Δήμο Χανίων με το ελάχιστο τίμημα» υπογραμμίζει ο κ. Βάμβουκας και προσθέτει ότι «μετά από αυτή την απόφαση ο δήμος Χανίων και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ακολουθήσουν τα αναγκαία βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Σύντομα θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία δημοσίου διαλόγου για τον καθορισμό των χρήσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων και με βάση αυτό θα καταρτιστεί το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση του χώρου προς όφελος της κοινωνίας των Χανίων».

Η θέση της Πρωτοβουλία Πολιτών

Η Πρωτοβουλία Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος», η μοναδική παράταξη της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου η οποία υπερψήφισε τη συμφωνία με το Υπουργείο Άμυνας, με ανακοίνωση της κάνει γνωστό ότι προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαίωση των πολύχρονων αγώνων της κοινωνίας των Χανίων, θα αναλάβει πρωτοβουλίες πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:

Την ταχύτερη δυνατή μετατροπή της προφορικής συμφωνίας παραχώρησης σε γραπτό κείμενο με υπογραφές, την ενσωμάτωση της συμφωνίας στο υπό διαμόρφωση ΓΠΣ αλλά και στους σχεδιασμούς του υπουργείου Άμυνας και την ολοκλήρωση της δημόσιας συζήτησης .

Πρόταση της Πρωτοβουλίας Πολιτών «Πρώτα ο άνθρωπος» είναι η μετατροπή ολόκληρου του στρατοπέδου σε χώρο αστικού πρασίνου με αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες συμβατές κοινωφελείς χρήσεις, τοπικής ή υπερτοπικής σημασίας. Οι χρήσεις και τα κριτήρια σχεδιασμού θα καθοριστούν από σχετική έρευνα που θα ανατεθεί στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε να διασφαλιστεί η πληρότητά τους.

Η δημοτική κίνηση του κ. Γιάννη Σαρρή προτείνει μάλιστα, για ένα σφαιρικό, γρήγορο και οικονομικό σχεδιασμό της μεγάλης αυτής έκτασης να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμού, σύμφωνα με τις παραπάνω κατευθύνσεις.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News