Λαχταριστή νηστίσιμη Λαχανόπιτα

Γυναίκα & παιδί
Λαχταριστή νηστίσιμη Λαχανόπιτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεκτίμητης διατροφικής αξίας το στρογγυλό λαχανικό με τα μεγάλα φύλλα, αφού αποτελεί σύμφωνα με ιατρικές πηγές, πηγή βιταμινών, έχει αντικαρκινική και θεραπευτική δράση και δεν είναι άλλο από το λάχανο.

Το λάχανο επίσης, μεταξύ άλλων, βοηθάει στην καταπολέμηση της αϋπνίας και στη μελαγχολία. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι το αποκαλούσαν «φάρμακο του φτωχού» γιατί έζησαν για χρόνια χωρίς γιατρούς!

Την παρακάτω νηστίσιμη πίτα με λάχανο, που σας προτείνουμε και που αναδημοσιεύμε από το olivemagazine.gr, μπορείτε να την φτιάξετε με αβγά και τυρί όσοι δεν τηρείτε τη νηστεία. Αυτό που θα κάνετε να αφαιρέσετε το σκόρδο και το λεμόνι και να προσθέτετε 5 αβγά και 300γρ. φέτα. Επίσης αν θέλετε αλείφετε τα φύλλα με λίγο λιωμένο βούτυρο ανακατεμένο με λάδι.

Υλικά:

9-10 φύλλα χωριάτικα, σπιτικά (ή φύλλα εμπορίου για πίτες)

1½ κιλό λάχανο ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι άσπρο ρύζι γλασέ ή πλιγούρι

1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη

χυμό από ½ λεμόνι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Αλατίζετε το λάχανο, το καρότο και το μαϊντανό και τα τρίβετε με τα δάχτυλα μέχρι να μαραθούν.

Τα στραγγίζετε καλά και τα αναμιγνύετε με το ρύζι, το σκόρδο, το λεμόνι και πιπέρι. Δοκιμάζετε για αλάτι και αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο.

Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί με διάμετρο 32 εκ. και στρώνετε μέσα 1-2 φύλλα. Φροντίζετε τα φύλλα να καλύπτουν τα πλαϊνά του ταψιού και οι άκρες τους να εξέχουν.

Αλείφετε τα πρώτα φύλλα με λάδι. Στρώνετε άλλα δύο από πάνω και λαδώνετε ανάμεσα. Στρώνετε πάνω στα φύλλα τη μισή γέμιση και σκεπάζετε με άλλα 3 φύλλα αλειμμένα ενδιάμεσα με λάδι. Στρώνετε την υπόλοιπη γέμιση πάνω στα φύλλα και τη σκεπάζετε με ένα ακόμη φύλλο. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα γύρω γύρω. Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό.

 Στρώνετε ένα τελευταίο φύλλο από πάνω, αλείφετε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λάδι και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς όμως να φτάνετε μέχρι τον πάτο του ταψιού. Ραντίζετε την πίτα με λίγο νερό και την ψήνετε στους 180°C για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News