Σύροι και Κούρδοι εναντίον της τουρκικής «μάστιγας»

Κόσμος
Σύροι και Κούρδοι εναντίον της τουρκικής «μάστιγας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συριακή κρατική τηλεόραση έδειξε πλάνα με φιλοκυβερνητικούς στρατιώτες να μπαίνουν στο Αφρίν το οποίο δέχεται επίθεση τις τελευταίες εβδομάδες από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Reuters, οι στρατιώτες φορούσαν ρούχα εκστρατείας και ανέμιζαν συριακές σημαίες. Οι στρατιώτες πέρασαν από σημείο το οποίο φυλάσσονταν από Κούρδους στρατιώτες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για περίπου 1.000 Σύρους από το Χαλέπι που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τους Κούρδους πολεμώντας την Τουρκία.

Τα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σε ομιλία του σε στελέχη του AKP ισχυρίστηκε ότι σταμάτησε την εισβολή Σύρων φιλοκυβερνητικών μετά από συνεννόηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους θα αρχίσουν να πολιορκούν το κέντρο της πόλης Αφρίν μέσα στις επόμενες ημέρες. «Η πολιορκία του κέντρου της πόλης Αφρίν θα ξεκινήσει γρήγορα τις επόμενες ημέρες. Με αυτό τον τρόπο, η εξωτερική βοήθεια στην περιοχή και στην πόλη θα αποκλειστεί, αλλά και η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα έχει τα μέσα να διαπραγματευθεί με κανέναν», είπε χαρακτηριστικά.

Υψηλόβαθμος Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πως επιτεύχθηκε συμφωνία προκειμένου να εισέλθει ο συριακός στρατός στο Αφρίν και να πολεμήσει εναντίον των Τούρκων, κάτι που εν τέλει επιβεβαιώθηκε την Τρίτη.

Ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα πως η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από την επιχείρησή της στο καντόνι Αφρίν της Συρίας, την οποία εξαπέλυσε για να εκδιώξει τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τα νότια σύνορά της.

Η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και διεξάγεται από τον τουρκικό στρατό και τους Σύρους αντάρτες συμμάχους του, εναντίον των Κούρδων συμμάχων της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, «Μονάδες Προστασίας του Λαού» (YPG).

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής τον έλεγχο πάνω από 30 χωριών, τα οποία βρίσκονται σε μεθοριακές ζώνες στο βόρειο τμήμα της περιοχής Αφρίν.

Πηγή: eleytherostypos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News