Τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης & η ευλογία της Εκκλησίας

Κρήτη
Τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης & η ευλογία της Εκκλησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Κωσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος έστειλε επιστολή στήριξης στον ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος», με έδρα το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας ευλογώντας τις εργασίες καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης των αρχαίων ελαιοδέντρων της Κρήτης, που έχουν ξεκινήσει από το 2015.

Στην απαντητική του επιστολή, ο πρόεδρος του ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος» και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμεδιάκης, ζητά από τον αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως π. Ιωακείμ Μπίλλη, να μεταβιβάσει τις ευχαριστίες του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

«Με ιδιαίτερη χαρά παραλάβαμε την, από 12/02/2018,  επιστολή σας και σας παρακαλούμε, όπως μεταβιβάσετε στον Παναγιότατο Δεσπότη και Πατριάρχη μας κ.κ. Βαρθολομαίο, τις θερμές  μας ευχαριστίες για  την ευλογία Του στον αγώνα του δικού μας  Κοινωνικού Συνεταιρισμού «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», για την καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων ελαιοδέντρων της Κρήτης, στο πλαίσιο των οικολογικών και πολιτισμικών μας δράσεων για την αειφόρο διαχείριση του φυσικού μας περιβάλλοντος», αναφέρει  μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Ρεμεδιάκης.

Για τη βιώσιμη διαχείριση των υπεραιωνόβιων ελαιώνων στην Κρήτη, η προσπάθεια ξεκίνησε από τα τέλη του 2015.

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός «ΕΠΤΑΣΤΙΚΤΟΣ», τον  Μάρτιο του 2016 παρουσίασε την πρωτοβουλία  του για την συνολική βιώσιμη διαχείριση των αρχαίων ελαιοδέντρων της Κρήτης που στέκουν όρθια  μέχρι και σήμερα  από τους αρχαίους και μινωικούς χρόνους   και που αποτελούν ένα, μοναδικό στον κόσμο, σπουδαίο πολιτιστικό κεφάλαιο.  

«Αυτόν τον πλούτο οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές. Σκοπός του προγράμματός μας είναι η σωτηρία των ελαιοδέντρων και η βιώσιμη διαχείρισή τους.

Η συνολική πρόταση μας περιλαμβάνει:

· Καταγραφή και σήμανση  των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων σε συνεργασία με μικρούς παραγωγούς.

· Τυποποίηση ελαιολάδου από τα αρχαία ελαιόδεντρα.

· Προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας επισκέψιμων δένδρων, καθώς και

· Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και δραστηριοτήτων με επίκεντρο τον πολιτισμό της ελιάς», αναφέρει το Δ.Σ. του «Επτάστικτου».

Με αφιλοκερδή προσφορά των μελών του συνεταιρισμού και σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των πιο παλιών ελαιώνων, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 220 υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, μέσης ηλικίας 1.800 ετών. Την  ελαιοκομική περίοδο 2016-17 τυποποιήθηκε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα σε 110 αριθμημένες συλλεκτικές φιάλες δώρου.

Την ελαιοκομική περίοδο 2017-2018 σε αντίθεση με την πρώτη χρονιά που το πρόγραμμα ήταν πιλοτικό, προγραμματίστηκε η παραγωγή πολύ μεγαλύτερου αριθμού συσκευασιών και με δυνατότητα προπαραγγελίας.

Τα κέρδη από την προώθηση των συσκευασιών διανέμονται εξ ημισείας στους παραγωγούς και επανεπενδύονται για την συνέχιση του προγράμματος βιώσιμης διαχείρισης αρχαίων ελαιώνων. Υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας με δεσμεύσεις μόνο ηθικές και όχι νομικές.

Η διαφανής φιάλη περιέχει 500 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που επειδή οι ελιές αυτές, δεν ποτίζονται ούτε λιπαίνονται, θεωρείται βιολογικό. Είναι τοποθετημένη σε ξύλινο κουτί και φέρει αρίθμηση. Στο κουτί υπάρχουν πληροφορίες (σε 8 γλώσσες) σε ένθετο κείμενο που έχει την φωτογραφία συγκεκριμένου ελαιοδέντρου. Αναφέρονται οι διαστάσεις του ελαιόδεντρου, η τοποθεσία και το όνομα του ιδιοκτήτη και παραγωγού.

Η προσπάθεια είναι αποτέλεσμα συλλογικών δράσεων. Δίνει δίκαιη τιμή στον παραγωγό και πρόσθετο εισόδημα. Ενισχύει το πρόγραμμα καταγραφής, ενώ διαφημίζει τον τόπο και τα ποιοτικά του προϊόντα. Προστατεύεται έτσι αποτελεσματικά το κάθε αρχαίο ελαιόδεντρο, από την εγκατάλειψη τη φθορά ή την καύση.

Τέτοιες συλλεκτικές συσκευασίες έχουν παραδοθεί στον Πρόεδρο της Ελληνικής   Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο,  στον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στην Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία  Πετράκη.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News