Ήρθαν... οι μισθοί της Βουλγαρίας

Οικονομία
Ήρθαν... οι μισθοί της Βουλγαρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την περίοδο των παχέων αγελάδων δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε πως Έλληνες εργαζόμενοι πολίτες θα λάμβαναν μισθό παρόμοιο με τους πολίτες που κατοικούν σε άλλα κράτη της βαλκανικής χερσονήσου. Οι μισθοί Ρουμανίας και Βουλγαρίας είναι πλέον απτή πραγματικότητα στην Ελλάδα.

 Η κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σε συνδυασμό με τη μειωμένη αμοιβή των νεοπροσλαμβανομένων έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση μισθών κάτω των 400 ευρώ. Οι κατώτατες αμοιβές σε Ρουμανία και Βουλγαρία το 2016 ήταν 276 και 215 ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τις αναλυτικές δηλώσεις που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ, ένας στους τρεις εργαζόμενους-ασφαλισμένους εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και αμείβεται με 389,65 ευρώ το μήνα μικτά, που σημαίνει πρακτικά ότι ο καθαρός μισθός του ανέρχεται στα 360 ευρώ. Πρόκειται για στοιχεία του Μαΐου 2017 και αφορούν σε 636.424 εργαζόμενους με μερική απασχόληση, με 389, 65 ευρώ μικτά το μήνα και μέσο ημερομίσθιο στα 23,48 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι με πλήρη απασχόληση λαμβάνουν μέσο ημερομίσθιο ύψους 49,60 ευρώ και μέσο μισθό 1.152,19 ευρώ.

Πέντε χρόνια μετά τη μείωση των κατώτατων αμοιβών, το 2012, έχουν επέλθει μειώσεις στις αμοιβές, οι οποίες, σε συνδυασμό με την πλήρη κυριαρχία στην αγορά της ευέλικτης απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία), δημιούργησαν και στη χώρα μας μια νέα γενιά, τη γενιά που αμείβεται με βαλκανικούς μισθούς.

Οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις αποτελούν την πλειονότητα των προσφερόμενων θέσεων κάθε μήνα (μερική απασχόληση 47,86% και εκ περιτροπής εργασία 13,81%), σύμφωνα με τα στοιχεία της "Εργάνη" το πρώτο εξάμηνο του 2017. Αποτέλεσμα είναι ο μέσος μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων νέων να έχει φτάσει κάτω από 400 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, το 34,7 % των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση και το 42,13% των εργαζομένων με μερική απασχόληση λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.

«Η εξέλιξη αυτή λειτουργεί ουσιαστικά ως κρυφός μηχανισμός λιτότητας», αναφέρει το Ινστιτούτο, έχοντας διαπιστώσει πως ένας αυξανόμενος αριθμός εργαζομένων κινείται γύρω ή και κάτω από το όριο της φτώχιας. Στα στοιχεία αυτά στηρίζεται η δήλωση του προέδρου του ΓΣΕΕ για τους «φτωχούς υποαπασχολούμενους και υποαμειβόμενους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News