default-image

Στο Εφετείο ο σάτυρος που παρενόχλησε 8 κορίτσια

Κρήτη
Στο Εφετείο ο σάτυρος που παρενόχλησε 8 κορίτσια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβιώνει την Τετάρτη στο ακροατήριο η πολύκροτη υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικων μαθητριών του Γυμνασίου Αρχανών, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από δύο χρόνια. Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης θα καθίσει για να δικαστεί - σε δεύτερο βαθμό - ένας 47χρονος, ο οποίος έχει καταδικαστεί, με αναστολή, σε ποινή κάθειρξης 19 ετών και δύο μηνών από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί το Φεβρουάριο του 2016, μετά από καταγγελία γονέων μαθήτριας του Γυμνασίου Αρχανών στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου. Ο 47χρονος, ιρανικής εθνικότητας, εργαζόταν στις σχολικές εγκαταστάσεις του Γυμνασίου των Αρχανών. Ειδικότερα, το διάστημα πριν την αποκάλυψη της υπόθεσης ο κατηγορούμενος δούλευε ως επιβλέπων μηχανικός σε έργο που εκτελούταν στο χώρο του σχολείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος "σάτυρος" καλούσε ξεχωριστά κάθε ένα από τα κορίτσια που "έβαζε στο μάτι" στο χώρο της αποθήκης, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση ότι χρειαζόταν βοήθεια. Ο κατηγορούμενος φέρεται να ζητούσε από τα θύματά του να ανέβουν πάνω σε θρανίο, ούτως ώστε να τον βοηθήσουν σε μετρήσεις που έκανε, καθώς εκείνος δεν "έφτανε".

Στη συνέχεια, αφού τα άτυχα κορίτσια βρίσκονταν σε μεγαλύτερο ύψος από αυτόν, ο 46χρονος φέρεται να τα παρενοχλούσε σεξουαλικά και συγκεκριμένα να τα θώπευε σε ευαίσθητες περιοχές του σώματός τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος έκλεινε την πόρτα της αποθήκης καθ' όλη τη διάρκεια των αρρωστημένων του πράξεων.

Μία από τις μαθήτριες, λοιπόν, κατήγγειλε το συμβάν σε καθηγήτρια του σχολείου, η οποία εν συνεχεία ενημέρωσε τη διεύθυνση του Γυμνασίου. Ακολούθησε καταγγελία γονέων ενός εκ των κοριτσιών στην Αστυνομική Διεύθυνση του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα η ΕΛ.ΑΣ. να κινητοποιηθεί και να ξεκινήσει την αναζήτηση του "σάτυρου". Τελικά, ο 47χρονος συνελήφθη από την Αστυνομία το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου του 2016 στη συνοικία της Φορτέτσας, στο Ηράκλειο.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το Δεκέμβριο του 2016, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έκρινε ένοχο το 47χρονο Ιρανό που κάθισε στο εδώλιο, επιβάλλοντάς του βαρύτατη ποινή κάθειρξης. Ο καταδικασθείς αφέθηκε πάντως ελεύθερος, καθώς αποφασίστηκε η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η δίκη είχε διεξαχθεί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, σε μια αίθουσα κατάμεστη από τις οικογένειες των συνολικά 8 κοριτσιών, ηλικίας 13 έως 15 ετών, σε βάρος των οποίων φέρεται να ασέλγησε ή προσπάθησε να ασελγήσει ο κατηγορούμενος. Ειδικότερα, ο 47χρονος φέρεται να ασέλγησε σε βάρος 6 μαθητριών και αποπειράθηκε να ασελγήσει σε βάρος ακόμη δύο.

Παρά την πρόταση του εισαγγελέα περί ενοχής του κατηγορουμένου για πλημμεληματικές πράξεις, το δικαστήριο κήρυξε τελικά ένοχο το 47χρονο Ιρανό για κακούργημα. Συγκεκριμένα, κατά την αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της Έδρας μίλησε για ηθική διαστροφή του κατηγορουμένου. Παρ' όλα αυτά, πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για «προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατά συρροή, με ασελγείς πράξεις», κατηγορία η οποία συνιστά πλημμέλημα.

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, το οποίο αποτελείται από τρεις τακτικούς δικαστές και τέσσερις ενόρκους, είχε άλλη άποψη, καθώς με 5 ψήφους υπέρ και 2 ψήφους κατά έκρινε ένοχο το 47χρονο για αποπλάνηση ανηλίκου κατά συρροή, που είναι κακούργημα. Έτσι, του επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών για κάθε μία από τις έξι τετελεσμένες πράξεις αποπλάνησης και ποινή δύο ετών για κάθε μία από τις δύο απόπειρες. Η συνολική ποινή κάθειρξης που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ήταν 19 έτη και 2 μήνες. Στο άκουσμα της απόφασης, ο 47χρονος άνδρας λύγισε και ξέσπασε σε λυγμούς.

Μένει ελεύθερος

Παρά τη βαριά καταδίκη, ωστόσο, ο Ιρανός είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους: Κι αυτό καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Η σχετική απόφαση ελήφθη με 4 ψήφους υπέρ και 3 ψήφους κατά. Και οι τέσσερις ψήφοι προέρχονταν από τους λαϊκούς δικαστές (ενόρκους), ενώ μειοψήφησαν ο πρόεδρος της Έδρας και οι υπόλοιποι δύο τακτικοί δικαστές.

Τι είχε πει ο 47χρονος - «Παρεξηγήθηκαν οι κινήσεις μου»

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι οι κινήσεις του παρεξηγήθηκαν από τα παιδιά. Παραδέχτηκε ότι άγγιξε μόνο τρία κορίτσια, κι αυτό επειδή προσπάθησε να τα στηρίξει για να μην πέσουν από το θρανίο, όπου είχαν ανέβει για να τον βοηθήσουν στις μετρήσεις που έκανε. Εντούτοις, ο 47χρονος ορκίστηκε στα παιδιά του ότι οι κινήσεις του δεν είχαν σεξουαλικό χαρακτήρα. Σημειώνεται, ακόμη, ότι ζήτησε συγνώμη από τα θύματά του και τις οικογένειές τους. «Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους γονείς και τα παιδιά που τους αναστάτωσα. Με αυτό το λάθος χάλασα το μέλλον των παιδιών μου, κατέστρεψα τη ζωή μου και την οικογένειά μου», είπε χαρακτηριστικά ο 47χρονος.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News