default-image

Eurogroup: «Παγώνει» την εκταμίευση έως τον Μάρτιο

Οικονομία
Eurogroup: «Παγώνει» την εκταμίευση έως τον Μάρτιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς την έγκριση της εκταμίευσης δόσης ύψους 5,7 δισ. έληξε το Eurogroup, καθώς δύο προαπαιτούμενα παραμένουν ανολοκλήρωτα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πριν τα μέσα Μαρτίου δεν αναμένεται τα χρήματα να έχουν φτάσει στα ελληνικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, τα δύο εναπομείναντα προαπαιτούμενα, δεν είναι άλλα από την έκδοση προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό και την ανεμπόδιστη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Υπάρχει ισχυρή δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα δύο προαπαιτούμενα, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου της», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Συγχρόνως ένταση σημειώθηκε μεταξύ του Έλληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικεφαλής της Eυρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του Eurogroup για δυο βασικά θέματα.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι Ελληνες συμβολαιογράφοι θα πρέπει να αρχίσουν να υπογράφουν τoυς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καθώς αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Τσακαλώτος αντέδρασε πολύ έντονα στο σχόλιο του κ. Ντράγκι προς έκπληξη των υπόλοιπων συμμετεχόντων και τόνισε ότι η στάση ΕΚΤ συμβάλλει στην καθυστέρηση της εκταμίευσης αξιολόγησης.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έχουν κάνει οι θεσμοί στο παρελθόν σε μία σειρά από θέματα όπως στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης έγινε αναφορά από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί απόδοση του όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε. «Εχουμε μερικές φορές έντονες συζητήσεις αλλά τίποτα ιδιαίτερο δεν έγινε σήμερα» ήταν η απάντηση του κ. Σεντένο στην αντίστοιχη ερώτηση.

Στην έκθεση προόδου των θεσμών που παρουσιάστηκε στο Eurogroup σημειώνεται όσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ότι υπάρχει «μία σταδιακή πρόοδος, αλλά ο πραγματικός αριθμός των πλειστηριασμών που διενεργήθηκαν είναι σχετικά περιορισμένος δεδομένης της μετάβασης στο νέο σύστημα», εννοώντας την μετάβαση από τους πλειστηριασμούς με φυσική παρουσία στους ηλεκτρονικούς.

Συγχρόνως, όπως σημειώνεται, «η γεωγραφική κάλυψη παραμένει επίσης μέτρια» για αυτό και «χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί η πλήρης αποτελεσματικότητά των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνεχής και απρόσκοπτη ροή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας».

«Η δόση δεν αναμένεται να φτάσει στα ελληνικά ταμεία πριν τα μέσα Μαρτίου» δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, καθώς ένας από τους βασικούς λόγους εκτός από την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πριν τις 14 Μαρτίου δεν αναμένεται να έχει συσταθεί η αρμόδια επιτροπή στην γερμανική βουλή που είναι ένα από τα εθνικά κοινοβούλια που θα πρέπει να εγκρίνει και την δόση.

Οσον αφορά τις συζητήσεις για το χρέος, το Euroworking group έχει ήδη ξεκινήσει τις τεχνικές συζητήσεις για την ανάπτυξη του μηχανισμού που θα συνδέσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της χώρας.

«Οι πρώτες συζητήσεις σε επίπεδο Eurogroup αναμένονται τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο», είπε ο κ. Σεντένο ενώ ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διεργασίες δηλαδή και οι συζητήσεις για το χρέος αλλά και να έχει αποφασιστεί και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μετά την λήξη του μνημονίου.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News