Ειδήσεις

Το νορβηγικό σαμποτάζ στους ναζί

Σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1944, λαμβάνει χώρα στη Βόρεια Θάλασσα ένα από τα σπουδαιότερα σαμποτάζ που πραγματοποιήθηκαν ενάντια στους ναζί, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Εκείνη την ημέρα, Νορβηγοί αντάρτες βυθίζουν ένα οχηματαγωγό, με το οποίο οι Γερμανοί μετέφεραν όλα τους τα αποθέματα σε βαρύ ύδωρ. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στις προσπάθειες του Χίτλερ να φτάσει πρώτος στην κατασκευή ατομικής βόμβας.

Βίος και Πολιτεία του Κερτ Κομπέιν

Τα πενήντα ένα του χρόνια θα έκλεινε σήμερα, εάν ζούσε, ο Κερτ Κομπέιν. Ο ιδρυτής του διάσημου συγκροτήματος Nirvana γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1967, στο Αμπερντίν της πολιτείας της Ουάσινγκτον.

Οι γονείς του μικρού Κερτ χώρισαν όταν εκείνος ήταν μόλις επτά ετών με αποτέλεσμα να επέλθουν δραματικές αλλαγές στον ψυχισμό του. Ο Κομπέιν κλείστηκε στον εαυτό του και άρχισε να βρίσκει διέξοδο στη μουσική. Σε ηλικία 14 ετών καταπιάνεται με μια ηλεκτρική κιθάρα που του έκανε δώρο ο θείος του.

Ο Κερτ μαθαίνει ακόρντα των AC DC και δεν αργεί να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μουσική. Σε ηλικία 20 ετών, ο Κομπέιν ιδρύει τους Νirvana μαζί με τον Κριστ Νοβοσέλικ. Μέσα σε δύο χρόνια το συγκρότημα καταφέρνει να βάλει τη δική του σφραγίδα , ταυτιζόμενο με το ανερχόμενο μουσικό κίνημα της grunge στο Σιάτλ. Η μουσική των Nirvana έμελλε να επηρεάσει όσο λίγες μπάντες τον σκληρό ήχο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 1991, οι Nirvana γίνονται γνωστοί σε όλη την υφήλιο με το άλμπουμ «Nevermind», στο οποίο περιέχεται το πιο γνωστό τραγούδι της μπάντας, το «Smells like teen spirit». Οι πωλήσεις του άλμπουμ ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια αντίτυπα.

O Τύπος της Εποχής χαρακτήρισε το εν λόγω τραγούδι ως τον «ύμνο» μιας ολόκληρης γενιάς, και τον ίδιο τον Κομπέιν ως εκπρόσωπο της γενιάς του, της αποκαλούμενης και ως «Generation X». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Κομπέιν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, καθώς εθίστηκε στα ναρκωτικά.

Ο Κομπέιν βρέθηκε τελικά νεκρός μέσα στο σπίτι του στο Σιάτλ, στις 8 Απριλίου του 1994. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο θάνατός του επήλθε τρεις μέρες νωρίτερα και εν τέλει θεωρήθηκε ότι προήλθε από αυτοκτονία, παρά τα σενάρια περί δολοφονίας του που υιοθετήθηκαν από ουκ ολίγο κόσμο…

Ο Κομπέιν ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια Κόρτνεϊ Λαβ, με την οποία είχαν αποκτήσει μια κόρη. Κάθε χρόνο, στις 5 Απριλίου, οι φανατικοί οπαδοί των Nirvana συγκεντρώνονται στο Σιάτλ, όπου τιμούν με ολονυχτία, τη μνήμη του ιδρυτή της grunge.

Όταν γεννήθηκε ο... Συνασπισμός

Εξάλλου, στις 20 Φεβρουαρίου του 1989, πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη πολιτική συγκέντρωση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου. Ο Συνασπισμός προήλθε από την εκλογική συμμαχία του ΚΚΕ και του ΕΑΡ και η περίφημη συγκέντρωση έλαβε χώρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια