Νέος χωρίς πατρίδα δίνει αγώνα μην απελαθεί στα Σκόπια -vid

Κρήτη
Νέος χωρίς πατρίδα δίνει αγώνα μην απελαθεί στα Σκόπια -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς να διαθέτει τα απαιτούμενα έγγραφα εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων και εμποδίων κινδυνεύει άμεσα με απέλαση στα Σκόπια, μια χώρα που ποτέ δεν γνώρισε και που δεν έχει κανέναν συγγενή ή γνωστό και χωρίς να γνωρίζει βεβαίως την γλώσσα.

Πρόκειται για τον Γιώργο Στόικοφ, έναν νέο χωρίς πατρίδα.

Ο 18χρονος γεννήθηκε στην Ελλάδα, έμαθε Ελληνικά, διέκοψε ωστόσο το Γυμνάσιο προκειμένου να εργαστεί στην οικοδομή, μαζί με τον πατέρα του, καθώς η μάχη για την επιβίωση είναι καθημερινή και διαρκής.

Διεκδικεί προφανώς μια… δεύτερη ευκαιρία και χρονικό περιθώριο, ικανό για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την Ελληνική Ιθαγένεια.

Νιώθει όπως μας περιέγραψε Έλληνας και Κρητικός, ενώ δίνει τη δική του… μάχη για να μην απελαθεί στον τόπο καταγωγής του πατέρα του - τα Σκόπια -, έναν τόπο που ποτέ δεν γνώρισε, χωρίς να έχει εκεί συγγενείς ή φιλικά πρόσωπα.

Τρέμει στην ιδέα της απέλασης, καθώς δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να εξασφαλίσει την Ελληνική Ιθαγένεια, με τον χρόνο να πιέζει και να κυλά για τον ίδιο όπως μας περιγράφει εφιαλτικά. 

Στο πλευρό του βρίσκεται ο πατέρας του, ο οποίος προσπαθεί… μάταια όμως να βγάλει άκρη στην όλη υπόθεση.

Όπως υποστηρίζει ο Γιώργος γεννήθηκε στην Ελλάδα ενώ από το 2005 διαμένει μαζί με τον πατέρα του Κρήτη, όπου και εργάζονται περιστασιακά στο χώρο της οικοδομής.

Ο πατέρας του 18χρονου Γιώργου ο οποίος ζει τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας ωστόσο ο ίδιος εξασφαλίσει άδεια διαμονής, αναφέρεται στα εμπόδια γύρω από τη συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων…

Πάντως, από την αρμόδια διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης τονίζεται ότι η οικογένεια δεν έχει υποβάλλει αίτηση κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας, πέρα από τις πληροφορίες που έλαβε ο πατέρας του 18χρονου.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης, ο νόμος τηρείται κατά γράμμα καθώς θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών, η άδεια διαμονής, διαβατήριο, όπως και το ότι θα πρέπει οι νέοι να έχουν φοιτήσει σε 9 τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή να έχουν τελειώσει 3 τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News